Dura Vermeer

Rotterdam - 20 mei 2010

Drijvende kas van vijf hectare is technisch haalbaar

Een drijvende kas van vijf hectare is technisch en economisch haalbaar. Dat blijkt uit de tussentijdse resultaten van het Floating Roses vooronderzoek dat door Dura Vermeer Business Development en advies- en ingenieursbureau Advin aan betrokken partijen en organisaties is gepresenteerd tijdens de bijeenkomst Floating Roses in de RDM Campus in Rotterdam.

Binnen Floating Roses doen naast Dura Vermeer Business Development en Advin, TNO, adviesbureau Tauw, accountantsbureau Flynth en onderzoekscentrum Wageningen UR onderzoek naar het ontwerp en de uitvoering van het drijflichaam. Met het gebruik van een nieuwe verstevingstechniek van het bestaande beton met EPS constructie is een vijf hectare drijvende kas te realiseren. Tevens wordt bespaard op materiaal en arbeid en wordt naar verwachting de bouwtijd gereduceerd. De komende maanden wordt de business case opgezet, waarin de economische haalbaarheid en financiering centraal staan.

Een drijvende kas is een innovatief en duurzaam voorbeeld van het combineren van glastuinbouw en waterberging op dezelfde vierkante meters. De komende jaren zullen vele tienduizenden hectares grond voor waterberging worden ingericht, wat ten koste gaat van de ruimte die beschikbaar is voor sierteeltproductie en voedingstuinbouw. Door te bouwen op water wordt aan waterbergingsgebieden een extra economische functie te geven, en kan het eenvoudiger worden om ruimte voor water te creëren. De provincie Zuid-Holland heeft het initiatief genomen om te onderzoeken of in de provincie een drijvende kas kan worden gerealiseerd. De provincie zoekt ook een passende locatie voor een drijvende kas.

Het vooronderzoek wordt afgerond in november 2010. Floating Roses wordt financieel mogelijk gemaakt door onder meer Productschap Tuinbouw, Rabobank, Interpolis/St. Hagelunie, Ministerie van LNV en provincie Zuid-Holland.