Gemeente Utrecht


Mondelinge vragen VVD over vuilnisstaking mei 2010.

In de onderhandelingen tussen de VNG en de bonden hebben de bonden ervoor gekozen om de twee steden die internationaal in de belangstelling stonden door de Giro d'Italia, Amsterdam en Utrecht, te veranderen in steden met de uitstraling van Napels enige jaren geleden. Niet echt de stadspromotie de we in gedachten hadden.

De VVD heeft de ondernemers die zelf de bezem ter hand namen om de binnenstad nog enigszins toonbaar te maken graag geholpen. Daarop hebben we veel positieve reacties gehad. Mensen op straat gaven ook vaak blijk van hun onbegrip voor de acties, met name voor de lange duur ervan.

En waar ging het conflict eigenlijk over? De VNG onderhandelde met de bonden voor alle Nederlandse gemeenten en voor alle 171.000 gemeenteambtenaren. Onze fractie kan nog wel sympathie opbrengen voor de positie van de laagstbetaalde ambtenaren. We vinden het echter onbegrijpelijk dat de vakbonden er voor gekozen hebben om twee grote steden en vele honderdduizenden inwoners, ondernemers en toeristen, wekenlang in de rommel te zetten voor een loonsverhoging, die nota bene voornamelijk ten goede komt aan de hoger betaalde ambtenaren in onder meer beleidsfuncties. Wat verder opviel was dat, ondanks de economische crisis en de gevolgen daarvan voor de gewone Nederlanders, de vakbonden én koopkrachtbehoud én baanzekerheid eisten voor de publieke sector. Ook gezien de fase van de onderhandeling en het nog te overbruggen verschil vinden wij dat er wel een zeer zwaar middel is ingezet om de eisen kracht bij te zetten.

De VVD heeft eerder al gepleit voor uitbesteding van de vuilnisophaal, zoals in veel andere steden. Een bijkomend voordeel daarvan zou zijn dat we dan niet meer de toestanden krijgen die we gezien hebben, als er een geschil is tussen de VNG en de vakbonden over de CAO.

Het zal u inmiddels niet verbazen dat de VVD van mening is dat deze staking niet op dit moment en niet op deze wijze had moeten plaatsvinden. We hebben de volgende vragen aan het college:
1. Waarom heeft het college geen juridische procedures gevoerd om de stakingen te beëindigen?
2. Waarom heeft het college niet publiekelijk afstand genomen van de staking om de inwoners van de stad te laten weten dat de ergernissen van de inwoners door haar stadsbestuur gedeeld werden?
3. Is het college van plan om bij de salarisbetaling van mei de lonen van de stakers te verminderen met het dagloon van de niet gewerkte dagen? Zo nee, waarom niet en bent u bereid om die vermindering wel door te voeren?


---- --