Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Europese Groene Index toont aan:
Nederland achterblijver op milieugebied

Amsterdam, 20 mei - Nederland behoort tot de achterblijvers in Europa op milieugebied. Bij een vergelijking van de milieuprestaties van 29 Europese landen, eindigt Nederland op een 20ste plaats. De groene kampioen van Europa is Zweden, op de hielen gevolgd door Zwitserland en Noorwegen. Griekenland heeft de slechtste milieuomstandigheden. Dat blijkt uit de Groene Index die het tijdschrift Reader's Digest in zijn juninummer publiceert. De index is gebaseerd op een aantal internationale milieustudies. Voor Europa zijn daaruit vijf hoofdindicatoren voor de beoordeling van de ecologische prestaties van een land geselecteerd.

"Onze groene index biedt Europeanen een duidelijk instrument waarmee ze de ecologische prestaties van hun land kunnen begrijpen. Voor Nederland lijkt te gelden dat de economie momenteel voorrang krijgt boven een beter milieu," zegt Oele Steenks, hoofdredacteur Benelux van Reader's Digest.

Op basis van de internationale milieurapporten die Reader's Digest selecteerde blijkt dat Europa als geheel tot de mondiale voorhoede behoort. De capaciteit voor de productie van groene stroom zal van vitaal belang zijn bij het vasthouden van deze positie. "We staan aan het begin van een tijdperk waarin iedereen elektriciteit kan opwekken om die te delen met anderen via een 'supernetwerk', net zoals we nu informatie produceren en delen via internet," zegt Jeremy Rifkin, energieadviseur van veel EU-regeringen, in Reader's Digest. "Europa beschikt over de kennis om die omslag naar duurzame energie als eerste te maken en de wereld voor te gaan naar een nieuw economisch tijdperk."

De volgende graadmeters liggen ten grondslag aan de Europese Groene Index:


1) Environmental Performance Index van de universiteiten van Yale en Columbia waarin 163 landen geordend zijn op basis van 25 parameters die lopen van het gebruik van pesticiden, kwaliteit van de lucht tot behoud van de habitat.


2) Happy Planet Index. Tevredenheid, levensverwachting en CO2-balans zijn gecombineerd door de New Economics Foundation in Londen als graadmeter voor een succesvol nationaal bestaan en wordt door economen gehanteerd als de tegenhanger van het Bruto Nationaal product.


3) Climate Change Performance Index. Dit onderzoek vergelijkt 57 landen die bij elkaar verantwoordelijk zijn voor 90% van de mondiale CO2-uitstoot en wordt gedaan door Germanwatch in Berlijn en Climate Action Network Europe in Brussel.


4) Biodiversiteit. Een internationale vergelijking van de ecosystemen die wordt gehanteerd door onder andere de Verenigde Naties en het WWF en wordt gevoed door wederom de universiteiten van Yale en Columbia.


5) Duurzame Energiesystemen. Een Europese vergelijking van de nationale prestaties op het gebied van duurzame energie.

Hoe minder punten een land scoort in de index, des te schoner is het milieu. De scores per graadmeter hebben steeds voor een vijfde deel meegewogen bij de bepaling van de nationale totaalscores.

cid:image004.jpg@01CAF75D.2A56C7F0

cid:image006.jpg@01CAF75D.2A56C7F0

----------
**

Ingezonden persbericht