Ministerie van Buitenlandse Zaken

jaarverslag 2009 Homogene Groep Internationale Samenwerking

Kamerbrief inzake jaarverslag 2009 Homogene Groep Internationale Samenwerking

Kamerbrief | 19 mei 2010

Hierbij bied ik u het jaarverslag 2009 aan van de Homogene Groep Internationale Samenwerking (HGIS).

Het HGIS-jaarverslag 2009 geeft inzicht in de besteding van de Nederlandse middelen aan internationale samenwerking in 2009. Het verslag volgt de indeling van de begroting van Buitenlandse Zaken: het tekstuele verslag gaat in op de tien kabinetsdoelstellingen en vervolgens worden de HGIS-uitgaven gepresenteerd naar departement, begrotingsartikel, beleidsthema en naar partnerland. Voor meer gedetailleerde informatie wordt verwezen naar de jaarverslagen van betrokken HGIS-departementen.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Drs. M.J.M. Verhagen

Bijlage


* Jaarverslag
Word document - 1168 Kb

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Inhoudsopgave en Inleiding:
HGIS Jaarverslag 2009

P.

0

Voorwoord

P.

2

Inleiding

P.

3

HGIS naar kabinetsdoelstellingen

P.

7

Financiële Bijlagen

P.

14

Bijlage 1: De HGIS-uitgaven en ontvangsten 2009 per begroting en artikel

P.

14

Bijlage 2. De ODA-uitgaven naar beleidsthema

P.

17

Bijlage 3: ODA-prestatie

P.

19

Bijlage 4: ODA-uitgaven partnerlanden 2009

P.

20

Bijlage 5 HGIS-uitgaven Natuur, Milieu en Water

P.

26

Bijlage 6: Uitgaven HIV/AIDS, Malaria en Tuberculose

P.

27

Bijlage 7. ODA-uitgaven Onderwijs

P.

28

Bijlage 8. De non-ODA uitgaven naar beleidsthema

P.

29

Inleiding

2009 was een bewogen jaar voor het internationale beleid in het algemeen en daarmee ook voor de activiteiten die gefinancierd worden uit de Homogene Groep Internationale Samenwerking (HGIS). In het afgelopen jaar werd weer duidelijk hoezeer de wereld met elkaar verbonden is. De financiële crisis die al eerder in de Verenigde Staten begon, brak in alle hevigheid uit in de rest van de wereld. De 'Mexicaanse griep' heeft slachtoffers geëist op alle continenten. En in 2009 ging veel aandacht uit naar mondiale klimaatverandering. Deze problemen vereisen een gezamenlijke en gecoördineerde aanpak. Niet alleen tussen staten maar ook tussen verschillende instanties binnen staten.

2009 is ook het jaar geweest waarin wereldwijd veel institutionele veranderingen hebben plaatsgevonden die hun weerslag hebben op het internationale beleid van Nederland. In het begin van 2009 werd Barack Obama geïnaugureerd als president van de Verenigde Staten. Op 3 november ondertekende de Tsjechische president, Václav Klaus, als laatste het Verdrag van Lissabon. En in december is het Kopenhagen-Akkoord gesloten dat moet bijdragen aan een beperking van de mondiale temperatuurstijging.

De HGIS werd in 2009 geconfronteerd met een forse daling (t.o.v. de ontwerpbegroting) van het ODA-budget van ruim EUR 550 mln. Deze daling komt door een verlaging van het BNP en is daarmee een direct gevolg van de economische crisis.De totale HGIS-uitgaven bedroegen in 2009 EUR 6,3 miljard. Hiervan is EUR 4,7 miljard ODA en EUR 1,6 miljard non-ODA. De omvang van de HGIS is in 2009 met EUR 0,3 miljard gedaald ten opzichte van 2008.