Gemeente Amsterdam


20 mei 2010, 09.00 uur

PERSBERICHT

Arrestantenzorg weer verbeterd

De arrestantenzorg in de politieregio Amsterdam-Amstelland is er ook in het jaar 2009 weer op vooruit gegaan. Vooral in het district 5 (West) is de verbetering aanzienlijk aangezien de arrestanten van de wijkteambureaus versneld naar cellencomplex Noordwest worden over- gebracht. Dit komt door intensieve samenwerking van de rechercheteams in West, zoals blijkt uit het jaarverslag van de Commissie van Toezicht voor de Politiecellen (CTPC).

Door de samenwerking in West is het in dat district gedaan met het voortdurend heen en weer brengen van arrestanten tussen cellencomplex en wijkteambureau. In andere districten kan men de arrestant ook op een cellencomplex - behalve Noordwest zijn dat Zuidoost en het Hoofdbureau - laten en daar alles met en voor hem afhandelen, maar dat gebeurt lang niet overal.

Maar de Commissie, die in het verslagjaar weer meer dan 250 bezoeken aan politiebureaus aflegde, heeft nog wel kritiek. De schoonmaak van cellen en bureaus is nog steeds niet opti- maal te noemen; het komt zelfs voor dat een schoonmaker op een celdeur aantekent dat hij heeft schoongemaakt terwijl dat allerminst waar is.

Ook komt het nog steeds te vaak voor dat een gewapende politieambtenaar de celdeur opent (dus zonder eerst het wapen te hebben afgedaan en in de daarvoor bestemde kluis te heb- ben gelegd), wat tot een gevaarlijke situatie zou kunnen leiden. Nog een probleem was dat op enkele bureaus de verwarming niet goed werkte.

Het jaarverslag besluit zoals gebruikelijk met een aantal aanbevelingen. De lijst hiervan is korter dan het vorige jaar omdat de korpsleiding er consequent op toeziet dat de aanbevelin- gen in het korps de nodige aandacht krijgen. Er is vorig jaar daardoor veel ten uitvoer ge- bracht. Er resten nu nog zes aanbevelingen.




Gemeente Amsterdam