Gemeente Zederik


Alcohol vrij gemakkelijk verkrijgbaar voor jongeren onder de 16 jaar

Jongeren drinken te veel, te vaak en te vroeg alcohol. Daarom richt onze gemeente zich op het terugdringen van vroegtijdig en overmatig alcoholgebruik onder jongeren. Dit doen we echter niet alleen. Wij werken hierbij samen met de andere gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid, de Veiligheidssociëteit, de GGD, en het OM onder de projectnaam: Verzuip jij je toekomst?!

Mysteryshoppers
In de maanden december 2009 en januari 2010 is onderzoek verricht naar de naleving van deze leeftijdsgrens door supermarkten, slijterijen, cafetaria's, horecagelegenheden, jongerencentra en sportkantines in de regio Zuid-Holland Zuid.

Het nalevingsonderzoek is uitgevoerd met behulp van mysteryshoppers: een aantal 15-jarige jongeren die bij verschillende verkooppunten alcohol probeerden te kopen.

Uitkomsten
De leeftijdsgrens voor alcoholverkoop is volgens de Drank- en horecawet 16 jaar voor zwakalcoholhoudende dranken (minder dan 15% alcohol) en 18 jaar voor sterke drank (meer dan 15% alcohol).

De resultaten van het onderzoek laten zien dat bij 216 van de 330 aankooppogingen in de regio Zuid-Holland Zuid -tegen de Drank- en horecawet in- alcohol werd verstrekt aan jongeren onder de zestien jaar. In de gemeente Zederik werd bij maar liefst 13 van de 14 aankooppogingen door de mysteryshoppers alcohol verkocht. In onderstaand overzicht leest u de resultaten per soort verkooppunt in onze gemeente.

Verkooppunt

Aantal bezoeken

Verkoop alcohol onder 16 jaar

Naleving leeftijdsgrens

Supermarkt

2

2

0

Slijterij


1

0


1

Café


1


1

0

Horeca

7

7

0

Sportkantine

3

3

0

Totaal

14

13


1

Extra controles
De resultaten van het nalevingsonderzoek zijn voor de Voedsel en Waren Autoriteit aanleiding om de komende periode extra controles te houden op de naleving van de leeftijdsgrens voor alcoholverkoop. De Voedsel en Waren Autoriteit is de instantie, die toezicht houdt op de naleving van de Drank- en horecawet. De extra controles van de Voedsel en Waren Autoriteit worden in nauwe samenspraak met onze gemeente en de politie uitgevoerd.

Alcoholverstrekkers die zich niet aan de wettelijke leeftijdsgrens voor alcoholverkoop houden worden onmiddellijk beboet.
* Onderzoeksrapport Alcohol en Jongeren in Zuid-Holland Zuid.pdf (837,64 KB)