Gemeente Giessenlanden


Onderzoeken gemeente Giessenlanden

De gevolgen van de kredietcrisis gaan ook aan de gemeente Giessenlanden niet voorbij. Net als veel andere gemeenten, heeft ook onze gemeente te maken met een tekort op de jaarlijkse begroting dat mede door de crisis wordt veroorzaakt. Het gaat hierbij om een jaarlijks tekort van 3 miljoen euro.

Â

De gemeente heeft in 2009 echter ook 80 miljoen euro ontvangen in verband met de verkoop van het woningbedrijf. De rente die de gemeente jaarlijks over dit bedrag ontvangt, wordt vooralsnog gebruikt om het tekort te dekken. De gemeente wil de opbrengst van het woningbedrijf echter zoveel mogelijk investeren in de gemeenschap. Door deze investeringen zullen de renteopbrengsten in de komende jaren dalen en niet meer toereikend zijn om het tekort op de jaarlijkse begroting te dekken.

Â

Samenvattend betekent dit dat de opbrengst van het woningbedrijf pas optimaal aan investeringen in de gemeenschap kan worden besteed als de gemeente ingrijpende bezuinigingsmaatregelen neemt. De gemeente wil hiervoor een zorgvuldige afweging maken. Er zijn daarom onderzoeken naar de begroting, het voorzieningenniveau en de formatieomvang van de gemeente uitgevoerd. Daarnaast wil de gemeente inwoners en belanghebbenden de gelegenheid bieden om te reageren op het voorstel dat aan de hand van de onderzoeksrapporten wordt gemaakt.

Â

Vooruitlopend daarop vindt u op deze pagina meer informatie over het vervolgproces en een tijdsplanning.


1. Publicatie onderzoeken

Het begrotingsonderzoek en het formatieonderzoek zijn inmiddels afgerond en deze kunt u raadplegen via de onderstaande links op deze pagina. Deze onderzoeken liggen eveneens ter inzage in het gemeentehuis. In de rapporten geven de onderzoeksbureaus voorbeelden van mogelijke bezuinigingsmaatregelen.

Â

Wij willen benadrukken dat het college van burgemeester en wethouders nog geen standpunt heeft ingenomen over de rapporten en dat hierover op geen enkele wijze besluitvorming heeft plaatsgevonden. Â

Â


2. Voorstel voor koersbepaling

Het college van burgemeester en wethouders gaat de uitkomsten van de verschillende onderzoeken in de komende periode bestuderen en zal in augustus 2010 een voorstel doen voor de financiële koers van de gemeente. Dit voorstel wordt onder andere via de gemeentepagina in Het Kontakt en de website van de gemeente bekend gemaakt.

Â


3. Gelegenheid voor inwoners en belanghebbenden om te reageren op voorstel

Om inwoners en belanghebbenden voldoende gelegenheid te bieden om hun mening over het voorstel aan de gemeenteraad kenbaar te maken, wordt op maandag 6 september aanstaande een speciale raadsinformatieavond georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst kunnen inwoners en belanghebbenden inspreken. Gemeenteraadsleden kunnen naar aanleiding van de inspraakreacties vragen stellen aan de insprekers en het college van b&w.

Â


4. Besluit over koersbepaling

De gemeenteraad neemt op 23 september 2010 een besluit over de definitieve koers.

Â


5. Besluit over concrete bezuinigingsmaatregelen

Op 11 november neemt de gemeenteraad, tijdens de behandeling van de begroting van 2011, een besluit over de concrete bezuinigingsmaatregelen.

Â

Planning

Voor alle duidelijkheid zetten wij de planning hieronder voor u nog even op een rijtje:

Â

Datum

Activiteit

Uiterlijk 20 mei

Publicatie onderzoeken via website gemeente en ter inzage in het gemeentehuis

Uiterlijk 25 augustus

Publicatie voorstel koersbepaling van het college van burgemeester en wethouders


6 september

Speciale raadsinformatieavond waarin inwoners en belanghebbenden kunnen reageren op het voorstel en raadsleden hierover vragen kunnen stellen aan insprekers.

Insprekers kunnen zich vanaf 30 augustus aanstaande aanmelden bij de griffier, via griffier@giessenlanden.nl of telefoonnummer 0183 58 38 41. Meer informatie over plaats en tijd volgt later via de gemeentepagina en de website van gemeente.

23 september

De gemeenteraad neemt een besluit over de definitieve koers.

11 november

De gemeenteraad neemt tijdens de behandeling van de begroting een besluit over de concrete bezuinigingsmaatregelen.

Â

Via de website en gemeentepagina houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Â

Â


* Onderzoek begroting gemeente Giessenlanden.pdf (465,85 KB)
* Onderzoek formatie gemeente Giessenlanden.pdf (343,66 KB)