Gemeente Utrecht


Mondelinge vragen van CDA-fractie inzake kostentoerekening staking Stadsreiniging

De CDA-fractie heeft met stijgende verontwaardiging aanschouwd hoe door de langdurige staking van de Utrechtse vuilnismannen, het vuil in de Utrechtse straten zich heeft opgestapeld,

We zijn weliswaar blij dat de staking sinds 14 mei voorbij is, en dat er sindsdien door de Utrechtse Reinigingsdiensten meteen hard is gewerkt om de stad weer schoon te krijgen, maar op vele plekken heeft dit toch nog dagen geduurd voordat het straatbeeld weer echt schoon werd.

Het CDA heeft aanvullende vragen , een over de verantwoordelijkheid van de bewoners van Utrecht, en de tweede over de bejegening van ondernemers:

1. vele bewoners van utrecht zijn nog dagenlang doorgegaan met het buitenzetten van vuilnis tijdens de staking welke conclusies heeft het College getrokken, en zou er in het vervolg niet meer en nadrukkelijker voorlichting moeten plaatsvinden richting de bewoners om hen op hun verantwoordelijkheid te wijzen bij het op straat zetten van vuilnis tijdens zo'n staking?
2. veel bedrijven in Utrecht hebben een contract met de gemeentelijke reinigingsdienst voor het ophalen van het bedrijfsafval. Hoeveel bedrijven hebben schade geleden door het niet kunnen verwijderen van hun afval? Zijn bedrijven gehinderd bij het vinden van andere, namelijk particuliere, oplossingen voor het verwijderen van hun bedrijfsafval?
3. De gemeentelijke reinigingsdienst heeft niet kunnen voldoen aan haar contract verplichtingen jegens een hoeveelheid ondernemers, die dus wel hun rekening moeten betalen. Is het college bereid in overleg te treden met de gezamenlijke ondernemers om een vorm van compensatie te bieden voor de geleden schade?


---- --