Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Uniek debatproject betrekt burger bij politieke discussie in laatste drie weken voor de verkiezingen

Amsterdam, 20 mei 2010.
Vandaag start het project 21 Dagen Debat. Gedurende de laatste 21 dagen voor de verkiezingen kan iedereen vragen stellen en in discussie gaan met een 'fight club' bestaande uit 22 vertegenwoordigers van de belangrijkste politieke partijen. Dit gebeurt online op de website 21DagenDebat.nl en offline op 7 juni tijdens een grootscheepse slotmanifestatie in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Op de website 21DagenDebat.nl kunnen elke dag vragen gesteld worden aan roulerende panels van deelnemende politici. De bezoekers van de site geven zelf door middel van stemming aan welke vraag zij het belangrijkst vinden en wie hem moet beantwoorden. Elke dag wordt de populairste vraag door de betreffende politicus beantwoord en vervolgens becommentarieerd door de andere panelleden. Alle deelnemers aan het periodieke online onderzoek 21minuten.nl - voor het laatst gehouden in het voorjaar van 2009 - worden op de hoogte gebracht van de lancering van 21 Dagen Debat.

Op 7 juni vindt een groot debatmanifestatie plaats in de Stadsschouwburg in Amsterdam. In dit debat staat het publiek centraal door het toepassen van de zogenoemde 'Townhall Meeting' stijl. Bij dit townhalldebat is er geen aanschouwend publiek. De aanwezigen zijn tegelijkertijd toeschouwer en deelnemer. De inhoud wordt bepaald door bezoekers van 21 Dagen Debat.nl en bezoekers ter plekke.

Politici die deel uitmaken van de panels zijn Diederik Samson, Mei Li Vos en Martijn van Dam (PvdA), Halbe Zijlstra, Jeanine Hennis Plasschaert en Paul de Krom (VVD), Boris van der Ham, Wassila Hachchi en Christa Meindersma (D66), Mirjam Sterk, Ger Koopmans, Jack Biskop en Eddy van Hijum (CDA), Liesbeth van Tongeren, Arjan El Fassed en Tofik Dibi (Groen Links), Farshad Bashir, Renske Leijten en Nine Kooiman (SP), Arie Slob en Ed Anker (Christen Unie) en Hero Brinkman (PVV).

21 Dagen Debat is een initiatief van De Publieke Zaak / De Nationale Dialoog in samenwerking met BKB (Booij, Klusman, Van Bruggen), Hyves en Favela Fabric. Met het project willen de initiatiefnemers de betrokkenheid van de burger bij het politiek-maatschappelijke debat vergroten.

===



Ingezonden persbericht