Ingezonden persbericht

Grondstoffen: Pulp- en celluloseprijzen vliegen omhoog

De prijzen van pulp gaan weer naar de recordhoogten van 2008. Toen werden prijzen aangetikt van $ 900 per ton. Ook nu gaan we weer in deze richting. De aardbeving in Chili en de recente stakingen in Finland hebben in belangrijke mate bijgedragen aan deze beweging. Deze beide landen zijn goed voor meer dan 10% van de totale wereldproductie. Ook de strenge winter in Noord-Amerika en wateroverlast op het Iberische schiereiland hebben hierop een impact gehad. De productievolumes die hierdoor zijn gedaald en de toenemende vraag vanuit China zorgen voor een stijging van de prijzen. Onderstaande grafiek geeft aan hoe de pulpprijzen zich de laatste 3 jaar hebben ontwikkeld.


Naast de natuurramp in Chili en de arbeidsonrust in Finland is er ook door pulpproducenten vorig jaar al gesneden in capaciteit. De pulpprijzen zijn al sinds medio 2009 stijgende, mede door sturing van het aanbod. Bovendien heeft BASF als belangrijke leverancier van chemicaliën haar prijzen recentelijk met meer dan 20% verhoogd. Het gevolg van stijgende pulpprijzen is dat ondermeer papier en ook verpakkingsmaterialen duurder worden. Door duurder karton komen ook de kartondrukkers in de knel. In deze sector zijn al prijsverhoging doorgevoerd van 6 tot 10% (bron FD, 1 mei 2010).

Prijzen oud papier stijgen

Oud papier is ook een belangrijke grondstof voor de papierindustrie. Door de sterke toename van de pulpprijzen is de vraag naar oud papier snel toegenomen. Ook is de vraag naar oud papier vanuit China - vaak toegepast voor verpakkingskarton - stijgende. Daar waar dus oud papier als grondstofsubstituut kan dienen voor pulp zijn de prijzen toegenomen. Tussen december 2009 en januari 2010 zijn prijsverhogingen gesignaleerd voor oud papier van 15% tot 25%!




Newsbulletin PaperChainManagement
5e jaargang-nummer 1

Het gevolg hiervan is dat prijzen van papier zich ook in opwaartse richting bewegen. Met name houthoudende soorten als krantenpapier, verbeterd krantenpapier etc. merken deze invloeden.
Contracten die voor heel 2010 vroegtijdig zijn afgesloten zullen niet zo snel worden opengebroken. Afnemers die echter gewacht hebben en dagprijzen als policy hebben gevolgd, zullen in 2010 bedrogen uitkomen. Juist deze afnemers worden als eersten opgezadeld met verhogingen.

Opdrachtgevers kopen vaker zelf papier: minder risico's èn goedkoper!

PaperChainManagement constateert dat als gevolg van de soms moeilijke financiële situatie bij drukkerijen dat opdrachtgevers steeds vaker kiezen voor zelf papierinkopen. En omdat papierleveranciers de kredietlijnen aantrekken komen drukkerijen waar het financieel wat minder rooskleurig is soms in moeilijkheden als ze papier moeten gaan bestellen voor hun opdrachtgevers.

PaperChainManagement is gespecialiseerd in deze inkooptrajecten en begeleidt haar opdrachtgevers op weg naar de beste deals. Dit wordt gedaan voor grote uitgevers en retailers in Nederland en Duitsland.

Vooral bij grote projecten is de factor papier al snel meer dan 50% van de totaalkosten. Opdrachtgevers die het papier in samenwerking met PaperChainManagement inkopen, verzekeren zo dat de drukker in ieder geval hun uitgaven kan produceren. Daarnaast, zo blijkt uit de reacties, krijgen opdrachtgevers meer inzicht in de totale kostenketen. "En dat heeft ons naast inzicht ook veel besparingen gebracht. We zijn enthousiast over deze aanpak", zo was de reactie van één van de nieuwe opdrachtgevers van PaperChainManagement.

Papierprijzen in de achtbaan?

De papierprijzen hebben de laatste jaren onstuimige ontwikkelingen doorgemaakt. Eind 2008 en begin 2009 stegen de prijzen over de hele linie. Dit werd deels ook veroorzaakt door teruglopende rendementen, oplopende productiekosten én sturing van de capaciteit door de papierindustrie. Daarnaast heeft natuurlijk ook de wereldwijde crisis haar uitwerkring niet gemist (o.m. afname van de vraag). In deze periode is al met al in totaal ruim 5 miljoen ton capaciteit uit de markt gehaald!
Vanaf het tweede kwartaal 2009 stonden de eerder gerealiseerde prijsstijgingen weer onder druk.
Medio 2009 hebben een groot aantal afnemers contracten opengebroken en de prijzen voor de rest van het jaar aangepast.
Voor 2010 hebben grote afnemers hun toeleveranciers over de hele linie onder druk gezet en zijn forse prijsaanpassingen doorgevoerd in benedenwaartse richtingen.

Maar het tij is aan het keren. Inmiddels hebben diverse concerns verder hun capaciteiten aangepast aan de (achterblijvende) vraag enerzijds en anderzijds hebben de papierleveranciers te maken met toenemende prijzen van grondstoffen (cellulose, oud papier). De houtvrije soorten zijn vanaf het tweede kwartaal verhoogd en de houthoudende soorten gaan vanaf juli omhoog. De eerste signalen voor niet- contractgebonden leveringen zijn hiervoor al afgegeven. Ook de tonprijs van pakpapieren is snel stijgende.




Newsbulletin PaperChainManagement
5e jaargang-nummer 1

De onderstaande grafieken geven een impressie van de prijsontwikkeling van de diverse soorten rotatiepapier.

Bron: PaperChainManagement b.v.

Bron: PaperChainManagement b.v.

Bron: PaperChainManagement b.v.




Newsbulletin PaperChainManagement
5e jaargang-nummer 1

De prijzen zullen zich dus over de hele breedte opwaarts gaan bewegen. Eerst de houtvrije soorten en daarna de houthoudende soorten. De kartonindustrie is inmiddels ook geconfronteerd met sterk stijgende prijzen. De kartondrukkers hebben al laten weten dat ze moeite hebben met het doorberekenen hiervan.

PaperChainManagement heeft voor haar opdrachtgevers deals gemaakt voor heel 2010. Daarmee is de prijsdruk voor deze opdrachtgevers voorlopig uit de lucht.

Zeer succesvolle tenders huis-aan-huis verspreiding

PaperChainManagement heeft onlangs voor diverse opdrachtgevers tenders uitgevoerd met betrekking tot de verspreiding van huis-aan-huis drukwerk. Bij deze tenders ging het om de grootste volumes in Nederland. PaperChainManagement heeft in haar aanpak niet alleen de focus gelegd op de prijs maar heeft expliciet de kwaliteit van de verspreiding getoetst.

Het resultaat was dat PaperChainManagement voor haar opdrachtgevers een optimale mix heeft weten te realiseren tussen prijs, performance en kwaliteit van de verspreiding.

Drukwerkinkoop en begeleiding: kostenbesparing door outsourcing!

Opdrachtgevers stellen meer en meer de vraag wat het rendement is van eigen, vaste medewerkers als het gaat om het inkopen van bijvoorbeeld drukwerk en het begeleiden van drukwerkprojecten. Onderzoek van PaperChainManagement leert dat grote besparingen van meer dan 50.000 tot 100.000 veelal voor het oprapen liggen.

Uit onderzoek van PaperChainManagement blijkt dat opdrachtgevers continue op zoek zijn naar kostenbesparingen. De praktijk leert dat er rond inkoop en begeleiding van drukwerkprojecten veel "tijdvullend klusjesgedrag" van eigen medewerkers naar voren komt. "Je moet kritisch naar je eigen organisatie en ingesleten werkwijzen durven kijken", zo stelde onlangs een grote opdrachtgever naar aanleiding van het onderzoek. "Zodra je anders tegen deze werkzaamheden durft aan te kijken zie je dat er veel meer mogelijk is zonder aan kennis en kwaliteit in te boeten. Outsourcing van deze activiteiten biedt dan plotseling vele voordelen".

Het voordeel van outsourcing is dat er in de eerste plaats een besparing plaatsvindt op de personeelskosten. Een fte-er kost met de nodige infrastructuur al snel 45.000. Het tweede voordeel van outsourcing is dat een beroep wordt gedaan op experts met de nodige ervaring en know-how. Dit leidt tot meer scherpte in de inkoop, zorgt voor professionele ondersteuning en uiteindelijk tot meer kwaliteit én minder zorgen om de uitvoering van het project.
Outsourcing is geschikt voor zowel profit als non-profit organisaties.

Papierindustrie werkt aan herstructurering

De papierindustrie heeft al een aantal jaren te kampen met overcapaciteit en teruglopende rendementen. Hoewel deze industrie natuurlijk tal van cyclische kenmerken vertoont, zijn de problemen urgenter dan ooit te voren. De overcapaciteit is structureel en organisaties zijn




Newsbulletin PaperChainManagement
5e jaargang-nummer 1

gebouwd op fundamenten die tekenen van zwakte vertonen. Maatregelen konden dan ook niet uitblijven.

De meeste concerns hebben zich laten adviseren door gerenommeerde adviesbureaus. De adviezen zijn min of meer identiek: snijden in aantal kantoren, personeel en back office! Voor wat betreft de organisaties hebben concerns als UPM Kymmene, Stora Enso en Nosrks Skog inmiddels gekozen voor centralisatie van back office activiteiten. De back offices van UPM en Stora verhuizen naar België en die van Norske Skog naar Frankrijk. Welke maatregelen verder nog worden getroffen door andere concerns, is nog niet uitgekristalliseerd.

Gevolg van deze kosten gedreven maatregelen is dat de afstand tot de eindafnemers (drukkerij, retailers en uitgevers) groter gaat worden. Verwacht mag worden dat de service (w.o. betrokkenheid en locale contacten) minder zullen worden. Hoe het met de rest van de service gaat zullen we maar afwachten.




Ingezonden persbericht