Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 20 mei 2010

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de minister voor Jeugd en Gezin

over de toename van het aantal jongeren met overgewicht in Nederland


1. Bent U op de hoogte van het feit dat het aantal jongeren met overgewicht toeneemt in Nederland? *


2. Hoe verklaart u dit, gezien het feit dat 5 jaar geleden het Convenant Overgewicht werd gesloten om dit probleem juist te bestrijden? Bent u van mening dat het Convenant Overgewicht voldoende succesvol is? Bent u van mening dat het Convenant Overgewicht de verwachtingen heeft waargemaakt? Zo ja, kunt u concreet benoemen tot welke aantoonbare en meetbare resultaten de inbreng van het Convenant Overgewicht heeft geleid? Hoeveel heeft het Convenant Overgewicht tot nu toe gekost, welk budget heeft het Convenant voor de komende jaren? Welk deel van dit budget wordt besteed aan personeelskosten?


3. Heeft u enig idee waarom de heer Rosenmöller, voorzitter van het Convenant zegt niet tevreden te zijn met de resultaten van het Convenant, maar hoopvol te zijn voor de toekomst? Bent u het hiermee eens? Waarop is deze hoop gebaseerd?


4. Welke concrete wijzigingen in beleid hebt u doorgevoerd of gaat u nu binnenkort invoeren die er toe zullen leiden dat het aantal jongeren met overgewicht nu wél snel zal afnemen?


5. Bent u van mening dat de FNLI (Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie) voortdurend innovatieve producten ontwikkelt en dat deze producten daadwerkelijk bijdragen aan de vermindering van het aantal mensen met overgewicht?


6. Bent u van mening dat de oproep van de FNLI aan haar leden om "uiterst terughoudend te zijn met reclame voor snoep en versnaperingen speciaal gericht op kinderen" enig effect sorteert?


7. Bent u van mening dat de oproep van de FNLI aan haar leden om "uiterst terughoudend te zijn met reclame voor snoep en versnaperingen speciaal gericht op kinderen" voldoende effect sorteert?


8. Bent u van mening dat de oproep van de FNLI aan haar leden om "uiterst terughoudend te zijn met reclame voor snoep en versnaperingen speciaal gericht op kinderen" voor de Nederlandse overheid aanleiding mag zijn geen reclameverbod in te voeren? Zo ja, kunt u garanderen dat deze oproep er voor zal zorgen dat er geen reclame van niet-gezonde producten, gericht op kinderen meer zal worden gemaakt?


9. Bent u van mening dat de overheid voldoende actief optreedt en alle mogelijke maatregelen heeft genomen om overgewicht terug te dringen? Zo ja, betekent dat, dat geen aanvullend beleid meer nodig is en het aantal mensen met overgewicht binnenkort sterk zal dalen? Zo nee, welke mogelijke maatregelen zijn er, welke daarvan zijn aantoonbaar effectief, van welke kan effect worden verwacht? Welke maatregelen daarvan gaat u zo snel mogelijk implementeren?


10. Ziet u aanleiding uw reactie op de motie Arib (Kamerstuk 31 899, nr. 3), in uw brief van 9 maart 2010 te herzien en op korte termijn daadkrachtiger op te treden, nu blijkt dat het aantal jongeren met overgewicht schrikbarend stijgt?


11. Denkt U dat de wens van de heer Rosenmöller dat Nederland over vijf jaar "de gezondste jeugd van Europa" heeft, werkelijkheid zal worden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe gaat u daar voor zorgen?


* Volkskrant 19-5-2010