Utrechts Festival a/d Werf 20 t/m 29 mei 2010 met mobiel internetcafé


Festival aan de Utrechtse gracht, achter de computer of ongewoon op de pluchen theaterstoel

UTRECHT, 20100121 -- Al jaren gebruikt Festival a/d Werf de stad Utrecht als podium. Ook dit jaar bezoekt het publiek weer theater, muziek, performance en beeldende kunst op bijzondere locaties: de werven van de Oudegracht, een mobiel internetcafé ergens in de Utrechtse binnenstad. Maar ook de pluchen theaterstoel op de tribune in het theater blijft.

Gedurende de tien dagen dat het festival bezig is, is de Utrechtse werf een weerspiegeling van de diversiteit en meertaligheid van de stad. Vijfentachtig procent van de inwoners van de stad spreekt drie of meer talen. De Engelse Anne Bean maakt hier dankbaar gebruik van met haar Travelling Poem (Reizend Gedicht). Steeds wordt hetzelfde gedicht door inwoners van Utrecht vertaald van en naar het Nederlands, in twintig talen. Het reist zo van de ene cultuur naar de andere. De gedichten worden geëxposeerd aan (of in) het water van de Oudegracht.

Dries Verhoeven, sinds 2005 verbonden aan het productiehuis Huis a/d Werf, brengt nieuw ervaringstheater. Net als in uw koninkrijk kome en Niemandsland staat een ontmoeting met een onbekende centraal. Bezoekers hebben via de computer verbinding met het strand van SriLanka waar de Tsunami plaatsvond. Door het kopen van een kaartje verplaatsen ze zich in de rol van `donateur' en praten ze met de vertegenwoordigers van hulpbehoevenden ter plaatse. Hoe verhouden zij zich tot elkaar: sinds de donatie is er een band die daarvoor niet bestond - eenzelfde situatie als nu na de aardbeving in Haïti aan de orde is.

Dynamisch fysiek theater is te zien in de grote zaal van vaste locatie en coproductiepartner Stadsschouwburg Utrecht. Daar staan de Franse groep CIE111 en het gerenommeerde Les Ballets C de la B van Alain Platel. CIE 111 is voor het eerst in Nederland te zien met Plus ou moins l'infini, waarin de oneindige mogelijkheden van de lijn worden verkend. Een strakke, geestige en soms hypnotiserende voorstelling. Out of context van Alain Platel ging onlangs in première. De Standaard: `Out of context laat je ronddwalen in een intimistische, hysterische wereld en is er met zijn visuele en inhoudelijke soberheid in geslaagd ons van onze sokken te blazen. Dit zou wel eens de beste voorstelling van dit seizoen kunnen zijn.'


Voorjaar in Utrecht
Utrecht luidt het festivalseizoen in met drie internationale festivals in het voorjaar. Tweetakt, Springdance en Festival a/d Werf presenteren op verschillende plaatsen in de stad toonaangevende voorstellingen op het gebied van theater, hedendaagse dans en performances, muziek en beeldende kunst. Kijk voor het programma van de voorjaarsfestivals op de website van Tweetakt (20 t/m 28 maart) Springdance (16 t/m 26 april) en Festival a/d Werf (20 t/m 29 mei).





Ingezonden persbericht