Marokkaans Filmfestival CINEMAR 2010


CINEMAR 2010: de beste Marokkaanse films zijn in Rotterdam te zien

ROTTERDAM, 20100513 -- Met meer dan 35 filmvoorstellingen in Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Den Haag, is CINEMAR 2010 het belangrijkste podium voor Marokkaanse films in Nederland. Tijdens het festival worden de CINEMAR Awards voor de beste film, de beste regisseur, acteur en actrice uitgereikt en worden filmvoorstellingen en debatten gehouden in verschillende Rotterdamse Deelgemeentes.

Voor de CINEMAR Awards competitie 2010 zijn o.a. de volgende films geselecteerd: Kherboucha van Hamid Zoughi; Les temps des camarades van Mohamed Chrif Tribak; Histoire d`un Lutteur Mchaouchi van Mohammed Ahed Bensouda; Oulad Lablad van Mohamed Ismail en Les Oublies de l`histoire van Hassan Benjelloun, die reeds in 2007 de CINEMAR Award voor de beste regie ontving. De films zijn in het Arabisch en Frans gesproken, met ondertitels in het Engels.

De opening van CINEMAR 2010 is op donderdag 20 mei om 20.00 uur in bioscoop Cinerama, Westblaak 18, Rotterdam. Bij de opening zijn de regisseurs en acteurs van de films in de competitie aanwezig. De prijsuitreiking van de CINEMAR Awards vindt plaats op maandag 24 mei, vanaf 15.00 uur in Cinerama.

Later worden de films in Schiedam, Vlaardingen en Den Haag gedraaid en daarna zijn de Rotterdamse Deelgemeentes aan de beurt. Het complete programma en alle informatie over CINEMAR 2010 staat op de site van het festival: www.cinemar.nl

Het Marokkaans Filmfestival CINEMAR is een project van de Rotterdamse Stichting Al Jisr, organisator, promotor en presentator van Marokkaanse cultuur in Nederland.

De Marokkaanse filmindustrie produceert jaarlijks tussen de twaalf en zestien lange films en tien tot vijftien korte films. Slechts een zeer klein deel van deze films wordt in Nederland vertoond. Daarom is de presentatie van de meest recente en beste films van Marokkaanse regisseurs van binnen of buiten Marokko, de belangrijkste doelstelling van CINEMAR. Met het toekennen van de CINEMAR Awards wordt het recente werk van Marokkaanse filmmakers extra in het licht gezet. Het thema '50 jaar Marokkaanse cinematografie' zal als een rode lijn door de programmering van het festival lopen.





ingezonden persbericht