Onderhandelingsfrustratie groeiend probleem woningmarkt


ZWOLLE, 20100520 -- Makelaars moeten een mediator op de loonlijst zetten, zo lijkt het in de huidige woningmarkt. Waar eerst de crisis en later de banken de zwarte piet kregen toegespeeld is er een nieuw probleem ontstaan. Starheid en frustratie in het onderhandelingsproces.

Nu het begin van de financiële crisis ver achter ons ligt en de banken iets soepeler zijn met het verstrekken van de hypotheek, blijkt er een nieuw probleem in de weg te staan om tot een gezonde woningmarkt te komen: de onderhandeling. Dit zegt Herman van der Haak, directeur van het filmproductiebedrijf Image Report uit Zwolle, dat film en fotografie levert aan een groot aantal makelaars in het land. Het bedrijf doet regelmatig onderzoek onder zijn klanten om zo `uit het veld' en dus uit de eerste hand informatie te krijgen over het reilen en zeilen op de woningmarkt.

Kopers en verkopers blijken zelf ook verantwoordelijk te zijn voor de stugge woningmarkt.
Het probleem laat zich als volgt schetsen. De koper denk dat het een kopersmarkt is en wil daardoor het onderste uit de kan zien te halen. De verkoper is vaak al gefrustreerd door de problemen op de markt en wil of kan niet verder zakken met de prijs. Gevolg is dat de onderhandeling hopeloos vastloopt en de koop niet wordt gesloten. We hebben het dan niet over een groot gat, want regelmatig houden beide partijen voet bij stuk terwijl er maar een verschil van duizend euro is. In vroeger tijden werd er dan gemiddeld, maar doordat in het voortraject de messen al zijn geslepen is de rek er op een bepaald moment helemaal uit. Deze starheid lijkt nu haast de grootste bottleneck te zijn.

Sommige van onze klanten zitten met de handen in het haar, aldus van der Haak. Beide partijen willen graag, maar trots staat hen in de weg. Ongelooflijk. Toch? De partijen zijn niet meer bij elkaar te brengen, waardoor het aantal verkopen achterblijft en dus de markt niet aantrekt. Wellicht een gouden kans voor de afgestudeerde mediators in ons land, maar vermoedelijk is het verstandiger om van beide kanten de starheid wat te laten varen en vervolgens gewoon, zoals we altijd hebben gedaan, de laatste euro's weer te middelen. Hierdoor komt de markt weer in beweging en lost ook dit probleem zich vanzelf op.

Image Report