Ingezonden persbericht


Progressieve supergroep Transatlantic naar 013

De progressieve superrockgroep Transatlantic gaf in 2006 al een wervelend optreden in de Dommelsch Zaal en op donderdag 20 mei is de band opnieuw terug voor een eenmalige, avondvullende show in 013. Tijdens de 2010 Whirld Tour zal het in oktober uitgekomen meesterwerk The Whirlwind uitgebreid voorbij komen. Transatlantic bestaat uit bandleden van Dream Theater, Marillion, The Flower Kings en Spock's Beard.

Drummer Mike Portnoy liep een tijdje rond met het idee om een nieuwe progressieve supergroep op te richten. Door de complexiteit en de meer progressive metal-kant van de muziek die zijn band Dream Theater maakt kon hij zich in zijn eigen band niet focussen op de oude progressive rock uit de jaren '70. Samen met toenmalig Spock's Beard voorman Neal Morse benaderden zij Jim Matheos (Fates Warning) als gitarist voor de groep, maar hij had destijds andere bezigheden en kon hierdoor niet deelnemen aan het project. Flower Kings gitarist/zanger Roine Stolt en bassist Pete Trewavas (Marillion) werden benaderd voor respectievelijk gitaar en basgitaar. Met name door de bekendheid van alle afzonderlijke bandleden werd Transatlantic meteen vanaf het eerste album 'SMPTe' een groot succes in de progressive rock scene. In oktober kwam het nieuwe album The Whirlwind uit. De bij behorende wereldtour brengt het gezelschap voor een eenmalige show naar 013 Popcentrum, waar de band drie jaar eerder hun DVD 'Live In Europe' opnam.

Transatlantic
Donderdag 20 mei 2010 | aanvang 20:00 | zaal open 19:00 Tickets à ¤ 37,50 (excl. servicekostenn) zijn vanaf zaterdag 19 december verkrijgbaar via 013 en Ticket Service Nederland. Voor dit concert geldt de NS-korting van 40% op een treinkaartje.

013, Veemarktstraat 44, Tilburg, www.013.nl

Noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht