Ingezonden persbericht


Persbericht
8 maart 2010

Opening Ergens & Overal: reizende locatietheatertentoonstelling Ervaar zittend in het stro of vanuit een strandstoel, de kracht van locatietheater

In een oude fabriek, onder een eik, in een weiland of op het wad: locatietheater kan en is overal. Theater Instituut Nederland (TIN) presenteert met de Vrede van Utrecht (VvU) aankomende festivalzomer de dynamische tentoonstelling Ergens & Overal over Nederlands locatietheater. Op donderdag 20 mei vindt de feestelijke opening plaats tijdens festival aan de Werf in Utrecht. Daarna reist de tentoonstelling langs vier andere locatietheaterfestivals; De Parade, Over het IJ (onder voorbehoud), Theaterfestival Boulevard en Zeeland Nazomerfestival.

Ergens & Overal is een zintuiglijke ontdekkingstocht door de wondere wereld van locatietheater. De tentoonstelling is te bezoeken op de festivalterreinen en geschikt voor jong tot oud. Als bezoeker ervaar je aan den lijve de uitwerking van deze vorm van theater. Er staan 'belevings'huisjes vol geluiden en met kijkgaten. In de huisjes beleef, voel en zie je als bezoeker verschillende vormen van locatietheater. Ook wordt de bezoekers een kijkje in de harten en hoofden van locatietheatermakers gegund. Op deze manier kunnen de toeschouwers zich verplaatsen in de drijfveren van deze makers bij de keuze om op locatie een voorstelling te maken. Verder zullen publieke debatten worden georganiseerd waarbij diverse aspecten van locatietheater onder de loep worden genomen.

Ontwerp door Theun Mosk
De vormgeving van de tentoonstelling ligt in handen van Theun Mosk, één van de toonaangevende vormgevers/lichtontwerpers/theatermakers van deze tijd. In zijn ontwerp maakt hij een combinatie van installatie, tentoonstelling, voorstelling en ontmoetingsplek. In 2007 ontving Theun Mosk de 'Charlotte Kholer Prijs' en was hij één van de geselecteerde Nederlandse ontwerpers voor de 'Praag Quadriënale 2008' tentoonstelling. Voor het Oerol Festival op Terschelling maakte hij onder andere samen met Robert Wilson en Boukje Schweigman de locatievoorstelling 'Walking' (2008) en 'Wiek' (2009).

Theater Instituut Nederland (TIN)
Het TIN organiseert Ergens & Overal als onderdeel van een reeks tentoonstellingen over ontwikkelingen in het Nederlands theater in de afgelopen decennia. TIN documenteert, ondersteunt en promoot het Nederlands theater in zowel binnen- als buitenland. Het TIN biedt de grootste theater mediatheek en collectie van Europa, organiseert debatten en publiekstentoonstellingen en zorgt voor internationale promotie en afstemming binnen de theatersector. Vrede van Utrecht (VvU)
Vrede van Utrecht programmeert tot en met 2013 een cultureel programma in stad en regio Utrecht. Onder meer in Leidsche Rijn, Woerden, Haarzuilens en op voormalig vliegbasis Soesterberg. Het programma verbindt kunst en cultuur aan actuele maatschappelijke thema's. Vrede van Utrecht is als coproducent betrokken bij Ergens & Overal.

Ergens & Overal is te zien op de volgende festivals: 20 t/m 29 mei - Festival a/d Werf, Utrecht
17 t/m 27 juni - Rondreizend festival De Parade, Rotterdam
01 t/m 11 juli - Over het IJ, Amsterdam

06 t/m 15 augustus - Theaterfestival Boulevard, 's-Hertogenbosch 24 augustus t/m 04 september - Nazomerfestival Zeeland, Middelburg

Deze tentoonstelling is samengesteld door Theater Instituut Nederland i.s.m. de Vrede van Utrecht en de deelnemende festivalorganisaties.

Noot voor de redactie (