Ingezonden persbericht


Persbericht

CNV Vakmensen

28 april 2010, Utrecht

------

Cao-overleg beroepsgoederenvervoer wordt op 20 mei hervat

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de 140.000 werknemers in het beroepsgoederenvervoer worden op 20 mei hervat. Onderhandelaar Joost van Egmond van CNV Vakmensen heeft goede hoop dat de verlammende impasse, die eind januari is ontstaan, dan eindelijk kan worden doorbroken. "We hebben van de werkgevers een uitnodiging gekregen om weer te komen praten. Dus ik neem aan dat ze dan ook iets te bieden hebben."

De onderhandelingen over een nieuwe cao liepen op 21 januari vast. "Het lukte toen helaas niet om met de werkgevers afspraken te maken over behoud van koopkracht en de invoering van de 48-urige werkweek", zegt Van Egmond.

In een open brief deden de bonden op 8 maart een dringend beroep op de werkgevers om de onderhandelingen te hervatten. Van Egmond: "De werkgevers hebben kennelijk achterban-beraad gehouden, en nu krijgen we dus een uitnodiging voor een gesprek. Dat is goed nieuws. Ik hoop dat we spijkers met koppen kunnen slaan, en snel een goed cao-resultaat bereiken. De mensen hebben in deze onzekere tijd recht op duidelijkheid over hun salaris. Wij gaan voor behoud van koopkracht."

Zelf keuzes kunnen maken

Van Egmond wil in de cao ook afspraken maken over de gevolgen van de 48-urige werkweek, die sinds 23 maart in het beroepsgoederenvervoer geldt. "Wij willen dat de invoering van de 48-urige werkweek op een goede manier wordt begeleid in de cao. Wat wij vooral belangrijk vinden, is dat chauffeurs zelf keuzes kunnen maken. De een wil zijn huidige aantal uren blijven maken en kiest voor het op peil houden van zijn inkomen. De ander wil minder uren gaan werken en wil meer vastigheid over zijn arbeidstijden. Werknemers moeten meer zeggenschap krijgen over hun arbeidstijden, er moet iets te kiezen zijn.'


- - -




Ingezonden persbericht