Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam


20/5

Promotie Ingrid Revet: 'Homeobox genes in neuroblastoma'


Ingrid Revet: 'Homeobox genes in neuroblastoma'.
Promotor is prof.dr. R. Versteeg, hoogleraar Genetica, in het bijzonder van de moleculaire kinderoncologie. Co-promotor is dr. D. Geerts. Revet onderzocht verschillende vormen van kinderkanker: het neuroblastoom (zeer kwaadaardig), ganglioneuroom (goedaardig) en ganglioneuroblastoom (tussen kwaadaardig en goedaardig in). Door vergelijking van het RNA van deze tumoren ontdekte ze grote verschillen in de homeoboxgenen. Dit zijn eiwitten die betrokken zijn bij het kopiëren van DNA in RNA en dus ook bij de aanmaak van eiwitten door de cel. Homeoboxgenen kunnen grote groepen RNA aanzetten en zo het programma van een cel omgooien. De cel differentieert (specialiseert) zich dan bijvoorbeeld tot een ander celtype. Als men homeoboxgen MSX1, waarvan veel RNA aanwezig is in de goedaardige tumoren, aanschakelde in kwaadaardige neuroblastoma-tumorcellen, leidde dat tot langzamere celdeling en andere differentiatieprogramma's. Belangrijk, omdat het aanzetten van differentiatieprogramma's in neu
roblastoma er wellicht voor kan zorgen dat cellen zich specialiseren en stoppen met ongecontroleerde celdeling. Homeoboxgen MEIS1 schakelden de onderzoekers juist uit omdat het in extra grote hoeveelheden aanwezig is in kwaadaardige tumoren. Ook dat leidde tot langzamere celdeling, hoewel via andere differentiatieprogramma's dan bij MSX1.
Tijd: 14.00 uur


Alle promoties van de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam vinden plaats in de Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, en bij grote belangstelling in de aula van de universiteit, Lutherse Kerk, Singel 411 te Amsterdam. Oraties vinden plaats in de aula.