IKON

A A N K O N D I G I N G

IKON-televisie

Donderdag 20 mei 2010

Nederland 2

23.00 - 24.00 uur: HOLLAND DOC: DE STRIJD OM JOHANNESBURG

Met het WK Voetbal in het vooruitzicht begint het stadsbestuur van Johannesburg in 2006 een grote opknapbeurt van de verpauperde buurten in het centrum. Filmmaker Rehad Desai volgt deze grootstedelijke make-over vanaf het begin.

Eerst is Desai net zo enthousiast als het stadsbestuur en de jonge vastgoed- ondernemers, maar naarmate het proces vordert, plaatst hij steeds meer vraagtekens bij de intenties van de betrokkenen en het uiteindelijke resultaat. Dankzij of ondanks het werk van goedbedoelende bestuurders en ondernemers, ziet de georganiseerde misdaad z'n kans schoon om onder het mom van steun aan de allerarmsten vooral de eigen zakken te vullen.

Nu het project zijn voltooiing nadert, maakt Desai de balans op: wie zijn hier nu de winnaars en wie de verliezers?

Regie: Rehad Desai

Dit is een co-productie van Uhuru Productions (SA) en IKON.

IKON-televisie

Donderdag 27 mei 2010

Nederland 2

23.15 - 24.15 uur: HOLLAND DOC: LEAVING MANDELA PARK

Caleidoscopische documentaire over kinderdromen in de townships van Kaapstad, Zuid-Afrika. Filmmaakster Saskia Vredeveld volgt vijf kinderen die een bijzondere drive hebben om te ontsnappen uit hun grauwe werkelijkheid.

Guava is acht jaar als hij zijn ouderlijk huis verlaat omdat hij in zijn dorp geen toekomst ziet. Iemand ontdekt zijn zangtalent. Nu treedt hij op en verkoopt hij zijn cd's op straat aan het publiek. Cynthia woont in een buurt waar gangs elkaar beschieten. Zij speelt saxofoon en probeert zich zo af te sluiten voor de verleidingen van de straat. Pinky studeert hard om haar droom - een huis van steen - te verwezenlijken. Zij danst klassiek ballet om het leven lichter te maken. Muziek en dans blijken voor deze kinderen het middel om te overleven.

De dromen van de kinderen staan niet op zichzelf. Ze vormen een metafoor voor de hoopvolle toekomst van een generatie die zichzelf uit een moeras van armoede en geweld probeert te trekken. Leaving Mandela Park laat de wonderbaarlijke veerkracht en levenslust zien van kinderen in het algemeen en deze kinderen in het bijzonder.

Regie: Saskia Vredeveld; camera: Melle van Essen; geluid: Frenk van der Sterre; montage: Riekje Ziengs; muziek: Hans Helewaut

De is een productie van Zeppers Film & TV in co-productie met IKON TV, Lichtpunt (BE) en Offworld (BE).


1 IKON-televisie

Woensdag 2 juni 2010


2 Nederland 2

23.00 - 23. 58 uur: IKON DOC: VASTBERADEN STRIJDERS

Portret van de brede beweging tegen apartheid

Het WK Voetbal is voor de Zuid-Afrikanen een internationale erkenning voor het feit dat er geen apartheid meer heerst. Dat de apartheid is afgeschaft, is mede te danken aan de internationale solidariteit met de apartheidsstrijd in het verleden. In de jaren zeventig en tachtig waren er in Nederland honderden groepen actief in de strijd tegen apartheid. Het racistische systeem dat het samenleven tussen zwart en blank moest reguleren, werd in minder dan dertig jaar tijd onderuit gehaald. De economische boycot van Shell, de massademonstraties en de politieke lobby hebben daar zeker toe bijgedragen. Waarom was de anti-apartheidsbeweging in Nederland zo succesvol?

Deze documentaire volgt een aantal activisten van toen, onder wie Cor Groenendijk van de kerkelijke werkgroep Kairos, Sietse Bosgra van het Komitee Zuidelijk Afrika, zijn vrouw Trineke Weijdema en Conny Braam van de Anti Apartheidsbeweging Nederland. Hoe heeft het actievoeren hun leven beïnvloed of zelfs bepaald?

En hoe zijn ze verder gegaan? Hoe ervaren ze de huidige tijdgeest ? Is er ruimte voor nieuwe linkse bewegingen? Zijn hun eigen kinderen even idealistisch en zetten zij zich op hun beurt in voor een andere, meer rechtvaardige wereld? Zijn er lessen te leren voor de internationale omgang met het Israëlisch-Palestijns conflict, waar met name Sietse Bosgra en Cor Groenendijk, beiden dik in de zeventig, zich onvermoeibaar voor inzetten?

De film besteed ook aandacht aan de tegenstanders van toen. Hoe hanteert een groot bedrijf als Shell anno 2010 zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid? Sinds de acties tegen de apartheid heeft Shell een uitgebreide ethische code. En bij het internationale bedrijfsleven groeit het besef dat het zijn invloed kan aanwenden in de handel met onethische regimes.

Een film over aanvankelijk naïeve, maar altijd vastberaden strijders, wijs geworden na hun confrontatie met richtingenstrijd, angst en verraad. Een film over de lessen van activisme, maar ook over hoop voor de toekomst in een snel veranderend tijdsgewricht.

Regie: Marijke Vreeburg, Research: Els van Driel, Eindredactie: Margje de Koning

IKON-televisie

Donderdag 3 juni 2010

Nederland 2

23.20 - 24.10 uur: HOLLAND DOC: ARME BLANKEN

De nieuwe onderklasse van Zuid Afrika

Na de afschaffing van de apartheid is er in Zuid-Afrika veel ten goede veranderd. De zwarte bevolking heeft meer rechten en meer kansen gekregen in een nieuwe democratische samenleving. Maar niet iedereen heeft van de nieuwe situatie geprofiteerd. De documentaire 'Arme Blanken, de nieuwe onderklasse van Zuid Afrika' richt zich op een aantal blanke gezinnen die, veelal als gevolg van de voorkeursbehandeling van zwarten, hun baan zijn kwijtgeraakt en in armoede zijn vervallen. Het is een groep waarover nauwelijks gesproken wordt, maar die snel in omvang toeneemt.

Regisseur Saskia Vredeveld volgt een ouder echtpaar dat de aan lager wal geraakte blanken probeert te helpen met een soort van 'voedselbank'. De weldoeners krijgen geen financiële steun van de regering voor hun werk, en het is dan ook alleen te danken aan hun vasthoudendheid dat ze het hoofd boven water weten te houden. De hulp is, hoe waardevol ook, een druppel op een gloeiende plaat. Vredeveld gaat met het echtpaar mee naar Coronation Park, een tentenkamp even buiten Johannesburg, waar een grote groep voornamelijk blanken onder miserabele omstandigheden leeft. Velen van hen zijn bitter en moedeloos. Ze voelen zich in de steek gelaten door de regering, die ze destijds zelf hebben gekozen.

Regie: Saskia Vredeveld; camera: Saskia Vredeveld; geluid: Saskia Vredeveld, Innes Botha; montage: Riekje Ziengs; eindredactie IKON: Margje de Koning

Dit is een co-productie van IKON TV met Zeppers Film & Deze documentaire kwam tot stand met steun van het CoBO Fonds.