Ingezonden persbericht


Erfgoedmanifestatie belicht de Tilburgse ringbaan

Van 20 mei t/m 30 juni 2010 vestigen Stichting Straat en diverse partners de aandacht op de langste 'straat' van Tilburg. Met verschillende activiteiten tonen we hoe de ringbaan is ontstaan, welke bezienswaardigheden er zijn, wat de betekenis van de ringbaan is voor Tilburg, wat er is verdwenen, wat daar voor in de plaats kwam, en welke mogelijkheden er liggen voor de toekomst van de ringbaan. Dit 'stadsrondje' verdient het om letterlijk en figuurlijk bij stil te staan.

Stichting Straat
Stichting Straat organiseert sinds 2003 erfgoedmanifestaties over bijzondere Tilburgse straten en hun omgeving. Met toegankelijke activiteiten belichten we het verleden, het heden en de toekomst ervan, aan de hand van architectuur, stedenbouw, industrieel en religieus erfgoed, kunst, natuur etc. We willen straat- en stadsbewoners op een nieuwe manier laten kijken naar hun leefomgeving en de beleving versterken van de ontstaansgeschiedenis, huidige karakteristieken en ontwikkelingen. De manifestatie in 2010 staat in het teken van de ringbaan.

Programma ringbaan 2010

Het programma omtrent deze 'straat' (13 km lang) bestaat o.a. uit een reizende expositie over het verleden en heden van de ringbaan, excursies door aangrenzende stadsdelen, een omvangrijke expositie over het ontstaan en met name de toekomst van de ringbaan, debatten, de publicatie van een reisgids en de plaatsing van 30 'bouwborden' (met o.a. reconstructies van verdwenen gebouwen en kunstzinnige ruimtelijke invullingen). Tevens wordt in Tilburg e.o. een programmakrant huis-aan-huis verspreid.

Partners

Onze partners zijn o.a. wijkcentra, culturele instellingen, bedrijven, overheden en scholen. Een voorname samenwerking is aangegaan met Schatten van Brabant, een initiatief van de provincie Noord-Brabant i.s.m. diverse partners over de betekenis van het verleden voor nu. Tevens is er ondersteuning van Stadsmuseum Tilburg, Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur, Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilburg, gemeente Tilburg, Stimuleringsfonds voor Architectuur en diverse sponsoren.

Voor meer informatie over deze manifestatie zie www.stichtingstraat.nl

---------------




Ingezonden persbericht