Ingezonden persbericht


Vivisol brengt kennis over slaapapneu naar een hoger niveau middels symposium

Oisterwijk, 12-05-2010

In Nederland zijn naar schatting 1 miljoen ernstige snurkers. Een deel hiervan lijdt aan slaapapneu. Er is dan sprake van ademstilstanden tijdens de slaap - tot tientallen per uur -, waarbij de tong en de weke delen de bovenste luchtwegen blokkeren. Dit veroorzaakt zuurstoftekort en een ernstige verstoring van het slaappatroon. Klachten die hierdoor ontstaan zijn bijvoorbeeld moeheid overdag, slaperigheid, concentratieverlies, verhoogde bloeddruk, hartritmestoornissen en hoofdpijn overdag. Volgens medici zijn er zo'n 200.000 slaapapneu-patiënten in ons land. Tienduizenden van hen zijn nog niet gediagnosticeerd en lopen dus onbehandeld rond, met alle gevolgen van dien. Onder andere door toenemende aandacht in de media wordt slaapapneu steeds bekender. Meer en meer mensen wenden zich tot de huisarts met hun klachten, hetgeen vaak een verwijzing naar een medisch specialist tot gevolg heeft. Zaak dus om ervoor te zorgen dat de betrokken professionals in de zorg uitgebreide kennis hebben over alle ins en outs van slaapapneu. Op donderdag 20 mei 2010 organiseert Vivisol Nederland daarom wederom het "Sleepless" symposium voor slaapapneu- en longverpleegkundigen en KNF- en longfunctielaboranten. De voorgaande edities bleken steeds zeer gewaardeerd te worden. Ook in 2010 kunnen de deelnemers rekenen op aansprekende workshops, verrassende ontmoetingen en een aangename ambiance.
De volgende sprekers zullen tijdens interactieve workshops de kennis van de deelnemers vergroten op hun specialistische gebied van slaapapneu.
· drs. M.M.M. Eijsvogel, longarts Medisch Spectrum Twente en voorzitter CBO-commissie nieuwe OSAS-richtlijn

· drs. Sandra Houtepen, psychopatholoog én apneupatiënte
· dr. V. van Kasteel, neuroloog Slaapcentrum Medisch Centrum Haaglanden
· dr. K.W. van Kralingen, longarts Leids Universitair Medisch Centrum
· dr. P.J. Wijkstra, longarts Universitair Medisch Centrum en Centrum voor ThuisBeademing Groningen
Verder zullen diverse fabrikanten van apparatuur en maskers ter behandeling van slaapapneu aanwezig zijn om de deelnemers te informeren over hun producten. Daarnaast is ook de patiëntenvereniging voor slaapapneupatiënten, de ApneuVereniging, vertegenwoordigd.
Zoals de deelnemers inmiddels van Vivisol gewend zijn, is er wederom voor een spraakmakende locatie gezorgd, namelijk De Efteling. Hier zijn alle ingrediënten aanwezig om de dag in een sprookjesachtige setting te laten plaatsvinden. Kortom: het belooft weer een interessante dag te worden!