NCRV

NatuurTalent

Tekenaar Jean-Marc van Tol in de Maasduinen in NatuurTalent

Donderdag 20 mei
Nederland 2, 19.55 uur

In de NCRV-serie NatuurTalent gaat presentator Klaas Drupsteen met boswachters en kunstenaars op pad in acht Nationale Parken om te ontdekken dat Nederland beschikt over verrassend veel en vooral ook gevarieerde natuur. In de vierde aflevering van deze serie laat Jean-Marc van Tol zich inspireren door Nationaal Park Maasduinen. Jean-Marc van Tol, de tekenaar van Fokke en Sukke, is hier nog nooit geweest. Maar de natuur is voor hem belangrijk: âAls ik er over nadenk heb ik alle grote beslissingen in mijn leven genomen in de natuurâ.

Zoals de naam al aangeeft, ligt dit Nationaal Park langs de rivier de Maas, die kronkelend zijn weg vindt door het landschap van Noord-Limburg. Ingeklemd tussen diverse autowegen en vlak naast het Duitse Ruhrgebied, is dit Nationaal Park een lang, smal gebied waar de mens geen invloed op lijkt the hebben gehad. Als je hier rondloopt, begrijp je direct wat er vroeger bedoeld werd met zgn. woeste gronden. Maasduinen dankt zijn benoeming tot Nationaal Park met name aan de paraboolduinen en de jaarlijkse bezoeken van de kraanvogel. Maar ook prachtige bossen, heidegebieden, stuifzand, vennen en bijzondere planten en dieren zoals de levendbarende- en zandhagedis, behoren tot de trekpleisters van dit Nationaal Park. Samen met Edmond Staal van Het Limburgs Landschap, bezoekt Klaas de Eckeltse Bergen, een vorstengraf, de kasteelruïne van Bleijenbeek en vele andere bijzondere plekjes in de Maasduinen.

Aan het einde van het programma toont Jean-Marc aan Klaas hoe het bezoek van Fokke en Sukke aan Nationaal Park Maasduinen er uit ziet.