Ingezonden persbericht

Burgerinitiatief voor duurzame energie ontvangt bijdrage Stichting DOEN

Groen licht voor Onze Energie

Amsterdam, 20 mei 2010 ­ Onze Energie kan definitief op zoek naar leden in AmsterdamNoord. Met een financiële bijdrage van ¤ 150.000 van Stichting DOEN gaat de coöperatieve vereniging bewoners en bedrijven in het stadsdeel mobiliseren om gezamenlijk duurzame energie in te kopen en zeven à acht windmolens te plaatsen en te exploiteren.

Onze Energie is voortgekomen uit een burgerinitiatief en heeft tot doel een positieve bijdrage te leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot door zelf duurzame energie op te wekken. Als de vereniging voldoende leden en steun krijgt, kan ze in 2016 8.000 huishoudens in Amsterdam-Noord van energie voorzien.

Na een voorbereiding van twee jaar start Onze Energie nu een intensieve ledenwerfcampagne met informatiebijeenkomsten, mailings, advertenties en promotieteams. Het initiatief heeft de volledige steun van de stadsdeelraad. Deze heeft toegezegd dat Onze Energie aanspraak kan maken op een aantal locaties voor het plaatsen van windmolens.

"Het stadsdeel heeft als doel om in 2025 40% minder CO2 uit te stoten ten opzichte van 1990", aldus Kees Diepeveen, wethouder Zorg, Milieu, Welzijn, Diversiteit en Ruimtelijke Ordening, stadsdeel Amsterdam-Noord. "Opwekking van duurzame energie door windturbines is daarbij een belangrijk instrument. In 2007 hebben het vorige dagelijks bestuur en de deelraad het burgerinitiatief van bewoners voor de bouw van windmolens dan ook meteen omarmd. De coöperatieve vereniging Onze Energie biedt bewoners en bedrijven de mogelijkheid over te stappen op duurzame energie, die op termijn mogelijk afkomstig is van windmolens in Amsterdam-Noord. De oprichting van de coöperatieve vereniging Onze Energie is een primeur voor Amsterdam en daar ben ik trots op. Ik wens ze een duurzame toekomst toe!"

Nina Tellegen, algemeen directeur van Stichting DOEN: "Uit de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij steunt DOEN voorlopers die een positieve bijdrage leveren aan het tegengaan van de verdere klimaatverandering. DOEN steunt Onze Energie omdat zij zich inzetten voor het terugdringen van CO2-uitstoot via windenergie. Daarnaast laten zij zien dat wanneer mensen in een coöperatie samenwerken, dit meer kan betekenen voor het opwekken van duurzame energie. Dit past prima bij onze slogan: Durf te DOEN. Stichting DOEN durft."

Draagvlak
Een betere wereld begint bij jezelf. Dat motto was voor Marcel Gort en Marco Boone de aanleiding om Onze Energie op te richten. Marcel Gort: "We hebben gekozen voor een vorm waarbij de leden betrokken zijn en waarbij iedereen kan meedoen: een coöperatieve vereniging. Iedereen kan voor slechts ¤ 50 lid worden. En omdat ieder lid een stem heeft in beslissingen, vormen de afnemers zelf het draagvlak voor Onze Energie. Mensen kunnen zich aanmelden als lid via onze website, www.onzeenergie.nl.

Om voordelig groene energie te kunnen afnemen, hoeven leden van de coöperatie niet te wachten tot 2016, wanneer de windmolens van Onze Energie er kunnen staan. In de aanloop koopt Onze Energie collectief gas en groene stroom in bij Greenchoice. Daardoor kan zij haar leden 100% duurzame energie leveren voor een lager tarief dan grijze stroom van de belangrijkste regioleverancier. Bij een gemiddeld verbruik levert dit de leden een besparing op van enkele tientjes per gezin per jaar. Zo hebben ze al direct voordeel.

Partners en financiering
Voor de realisatie van het project heeft Onze Energie heldere afspraken gemaakt met het stadsdeel Amsterdam-Noord. Het stadsdeel voert alle onderzoeken uit en ontwikkelt de locaties voor de windmolens. Naar rato van het aantal leden kan Onze Energie aanspraak maken op één of meerdere locaties. Daarnaast werkt Onze Energie samen met woningcorporatie Ymere. Met een ontwikkelaar van duurzame energieoplossingen onderhandelt Onze Energie over de ontwikkeling en exploitatie van het project.

Het geplande windmolenpark van Onze Energie in Amsterdam-Noord vereist een investering van circa ¤ 27 miljoen. Een deel van dat bedrag komt via een lening van de bank. Onze Energie en de ontwikkelaar van het park financieren het resterende deel.

Fotobijschrift
Onze Energie kan mede aan de slag dankzij de steun van Stichting Doen, het fonds van de Goede Doelen Loterijen. Tijdens de officiële aftrap op 20 mei overhandigde Nina Tellegen, algemeen directeur van deze stichting, een cheque van ¤ 150.000 aan Marco Boone van Onze Energie.

---