Ingezonden persbericht

Interoute heeft in 2009 wederom recessie getrotseerd

Toegenomen operationele winstgevendheid voor Europa's grootste netwerkoperator

Schiphol-Rijk, 20 mei 2010 - Interoute kkondigt vandaag een EBITDA aan van ¤ 40 miljoen over booekjaar 2009. Dit is een stijging van 62 procent ten opzichte van 2008. Ondanks de diepste recessie sinds de Grote Depressie steeg de omzet van Interoute met negen procent tot ¤ 269 miljoen in 2009. Het bedrijf heeft ook een positieve cash flow gegenereerd in het afgelopen jaar. Met deze liquiditeiten wil Interoute zijn marktaandeel vergroten door gerichte overnames, het continu investeren in de innovatie van telecommunicatiediensten en het aanschaffen van baanbrekende, efficiënte en 'groene' transmissie-technologieën.

In het afgelopen fiscale jaar was er een grote vraag naar zowel netwerkcentrische IT-oplossingen in de 'cloud' en IT-infrastructuurdiensten. Door zijn Europese next-generation netwerk heeft Interoute de unieke mogelijkheid nieuwe diensten te lanceren, waarbij de netwerk- en operationele kosten vrijwel nihil zijn. Hiermee is Interoute voorloper in de markt van cloud computing. Doordat Interoute de grootste capaciteit aan netwerk en glasvezel van Europa heeft, kon het bedrijf tussen 2008 en 2009 zijn actieve netwerkcapaciteit verdubbelen als reactie op de toenemende vraag naar bandbreedte met hoge capaciteit. Daarnaast plaatse Interoute in 2009 twee nieuwe onderzeese kabelsystemen: de Oost- en Zuid-Afrikaanse SEACOM-kabel en de Noord-Afrikaanse Hannibal-kabel. Het bedrijf breidde daarnaast ook uit naar Turkije.

Berend Jan van Maanen, Country Manager Benelux bij Interoute: 'We hebben het grootste glasvezelnetwerk van Europa opgericht. Dit werd ooit gezien als een zeer ambitieus netwerkproject. Hiermee hebben we nu een troef in handen die ons in staat stelt nieuwe telecomproposities en een reeks aan innovatieve diensten te introduceren met slechts beperkte extra kosten. In 2008 begon de investeringen in het glasvezelnetwerk zijn vruchten af te werpen; Interoute was voor het eerst een volledig jaar operationeel winstgevend. In 2009 hebben we dit succes voortgezet met een EBITDA-groei van 62 procent. De groeiende liquiditeit biedt hiermee nieuwe kansen. We willen ons concentreren op verkrijgen van activa die ons zullen helpen de omzet en het marktaandeel blijvend te verhogen.'

Het Interoute next-generation netwerk ter waarde van 3,2 miljard euro dat zich uitstrekt van Londen tot Istanbul en van Stockholm tot Sicilië is eigendom van de meerderheidsaandeelhouders Sandoz Family Foundation en TECOM, een dochteronderneming van Dubai Holding. Hiermee heeft Interoute het mogelijk gemaakt te voldoen aan de toenemende communicatiebehoefte van ondernemingen in heel Europa en opkomende landen van de Europese Unie, alsmede het Midden-Oosten en Afrika.

Interoute biedt alle elementen van moderne telecommunicatie onder het credo 'from the ground to the cloud'. Beginnend bij de bouwsteenelementen van moderne netwerkdiensten met het bestaande netwerk strekt het productportfolio van Interoute zich inmiddels uit tot de meest geavanceerde netwerk-centrische oplossingen, waaronder Virtual Private Networks (VPN), beveiligingsdiensten en spraak- en contentmanagementdiensten. Innovatie is sterk vertegenwoordigd in de bedrijfscultuur van Interoute. Het meest recente resultaat hiervan is de lancering van een uitgebreid communicatiedienstenaanbod voor ondernemingen, waaronder de ontwikkeling van connectiviteit-, communicatie- en computerdiensten: Interoute Unified ICT.

Het netwerk van Interoute dient als een wereldwijde brug tussen noord en zuid en oost en west. Met hogecapaciteitsconnectiviteit naar de VS, een operationeel Point-of-Presence (POP) in het Midden-Oosten en acht onderzeese landingstations in Europa, fungeert Interoute als dé Europese link voor operators in het Midden-Oosten, Afrika en Noord-Amerika.

Bron:
PricewaterhouseCoopers gecontroleerde jaarrekening, 31-12-2009

Over Interoute
Interoute is de eigenaar en operator van het meest geavanceerde en wijdvertakte Europese netwerk voor spraak en data en omvat meer dan 55.000 kilometer glasvezel, 8 datacentra en 32 co-locaties en nog eens 150 partner datacentra door heel Europa. Het full-service next-generation netwerk van Interoute bedient internationale klanten in verschillende sectoren variërend van de detailhandel tot de ruimtevaartindustrie en van de financiële sector tot de farmaceutische industrie, naast alle grote Europese telecomaanbieders, de belangrijkste operators in Noord-Amerika en Zuidoost-Azië, overheden en onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Interoute is voor deze organisaties de ideale partner voor het hosten van content, het leveren van wholesale bandbreedte en transitdiensten, het bieden van corporate connectiviteit en het creëren van nieuwe diensten. Interoute heeft kantoren door heel Europa, in Noord-Amerika en Dubai en is eigenaar en operator van stedelijke netwerkringen in de belangrijke Europese zakencentra. Met het leveren van service en ondersteuning in 15 Europese talen is Interoute een van de sleutelcomponenten in de digitale supplychain van Europa. Het netwerk is toekomstvast door de grootste capaciteit leidingen en glasvezel van Europa en is toonaangevend in het leveren van innovatieve netwerktechnologieën, 'from the ground to the Cloud'. Voor meer informatie zie: www.interoute.nl



Ingezonden persbericht