Ingezonden persbericht

Zuid-Afrikaanse Yoell® sieraden nu ook in Museum Volkenkunde te Leiden

Tentoonstelling 'Ons hou van Suid-Afrika - Een land in drie exposities'

Oostvoorne, 20 mei 2010 - Zuid-Afrika is het thema van de zomertentoonstelling in Museum Volkenkunde te Leiden. Onder de titel 'Ons hou van Suid-Afrika' presenteert het museum van 28 mei tot en met 22 augustus drie facetten van dit land. Vanwege de directe link met de exposities wordt de Yoell® collectie - een initiatief van het Medical Knowledge Institute (MKI) - 'Preventie door Educatie' - ook in het museum geëxposeerd. De exclusieve handgemaakte sieraden zijn te koop in de museumshop.

Zomer 2010 staat in het teken van het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. Reden voor Museum Volkenkunde om aandacht te besteden aan het andere Afrika. Het museum kwam vorig jaar in contact met een aantal bijzondere en zeer uiteenlopende projecten. Wat ze gemeen hebben is de bijzondere band met land en volk van Zuid-Afrika. Het Yoell®-project van het MKI sluit daar goed bij aan.

De Yoell® sieraden worden in werkplaatsen in Zuid-Afrika met de hand vervaardigd door HIV-geïnfecteerde vrouwen in Zuid-Afrika. Met het geld dat deze vrouwen zo verdienen zijn zij in staat om economisch onafhankelijk te worden en hun eigen gezin te onderhouden. Hierdoor verdienen ze ook weer een plek terug in de maatschappij. De Yoell® werkplaatsen zijn een initiatief van het Medical Knowledge Institute - 'Preventie door Educatie'. (Meer informatie: www.yoell.org)

De zomertentoonstelling 'Ons hou van Suid-Afrika' duurt van 28 mei tot en met 22 augustus 2010 en bestaat uit drie delen: Ernste Cole (1940 - 1990), de eerste zwarte fotojournalist van Zuid-Afrika; de prachtige kralenbeesten van Monkeybiz en de 'gepimpte' bouwhelmen van Makoya Makaraba en Secretly I will love you more, een installatie van Andrew Putter. (Meer informatie: www.volkenkunde.nl)

Eén van de opvallende aandachttrekkers is de Yoell® collectie. Deze succesvolle en betaalbare Yoell® sieraden worden niet alleen door bekende Nederlandse kunstenaressen als Ans Markus en topfotografe Patricia Steur gedragen, maar ook door zangeressen als Glennis Grace en Nurlaila Karim.

De winkel is geopend tijdens de openingstijden van het museum en is ook toegankelijk zonder het museum te bezoeken, dus zonder museumentree.

- einde persbericht -

Over het Medical Knowledge Institute, 'Preventie door Educatie'
Het Medical Knowledge Institute (MKI) is een internationale non-profit gezondheidszorgorganisatie die zich richt op scholing en informatievoorziening vanuit de overtuiging dat gezondheidszorg een mensenrecht is.

Onder het motto 'Preventie door Educatie' richt het MKI zich vol overtuiging op haar doelstelling de levensomstandigheden van de bevolking in zuidelijk Afrika te verbeteren door medisch gerelateerde trainingen en workshops te geven aan de lokale bevolking n hulpverleners. Deze 'local heroes' brengen die kennis ook weer over op anderen. De 'Healthcare Educational' programma's zijn ontworpen om de kwaliteit en de humanitaire waarden van de gezondheidszorg te verbeteren via educatie en publieke gezondheidsprogramma's. Hiervoor worden medische experts uit de hele wereld ingezet. De fondsen om dit belangrijke werk te kunnen doen, worden voornamelijk via donaties verkregen. Ook de verkoop van een exclusieve serie sieraden via het door het MKI opgezette project Yoell® draagt bij aan het succes van het MKI. Deze sieraden worden met de hand vervaardigd door HIV-geïnfecteerde vrouwen in Zuid-Afrika.

Het Medical Knowledge Institute is gevestigd in Nederland (Oostvoorne), Zuid-Afrika (Kaapstad) en de Verenigde Staten van Amerika (Springfield/MA) en in 1999 opgericht door dr. Harold E. Robles, oprichter en President Emeritus van het Albert Schweitzer Institute for the Humanities, en dr. Peter J. Bittel, Chairman en CEO van The Futures Health Group. Meer informatie over de werkzaamheden, projecten, workshops en events van het MKI: www.infomki.org