Ingezonden persbericht

PLUS Retail wint Lean & Green Award

De Bilt, 20 mei 2010 - PLUS heeft vandaag als eerste foodretailer in Nederland de Lean & Green Award van het Connekt-programma Duurzame Logistiek in ontvangst genomen. Deze Award wordt jaarlijks toegekend aan bedrijven die zich actief inspannen om hun logistieke proces duurzamer te maken. Rowell Versleijen, directeur logistiek, ontving de Award uit handen van Eric Janse de Jonge, senator en bestuurslid van Connekt. Het winnen van de Lean & Green Award past binnen de strategie van PLUS waarbij Verantwoord een van de belangrijkste merkwaarden is.

De maatschappelijke urgentie van een meer duurzame economie neemt met de dag toe. De bewustwording van een stijgende uitstoot van CO2, de opwarming van de aarde en de toenemende schaarste van grondstoffen zijn hiervan enkele voorbeelden. PLUS is er zich terdege van bewust dat het anders moet. Een optimalisatie van het logistieke apparaat van PLUS kan een grote bijdrage leveren aan de verlaging van CO2-uitstoot van het bedrijf. De doelstellingen die PLUS met betrekking tot het verlagen van de CO2-uitstoot heeft, zijn 20% reductie in 2012 en 30% in 2015 (t.o.v. 2008).

Reeds genomen maatregelen
Afgelopen maanden is reeds een aantal concrete maatregelen genomen die effect hebben gehad op de reductie van de totale CO2-uitstoot. Rowell Versleijen hierover: "Een van de zaken die we afgelopen jaar hebben veranderd, is de distributie van onze semi-verse producten. Deze is sinds eind 2008 gecentraliseerd bij Hollander in Barendrecht, onze logistieke serviceprovider voor vers. Voorheen gebeurde dit via onze drie regionale distributiecentra (RDC's). Door dit te centraliseren hebben we in de RDC's geen koelsystemen meer nodig en kunnen we alle geconditioneerde stromen met één auto naar onze winkels brengen. Hiermee besparen we een aantal stops, en dus kilometers. Anderzijds gebruiken we extra langere en zwaardere vrachtautocombinaties (LZV's) voor het vervoer van onze DKW-slowmovers (diepvriesproducten en koelproducten) tussen ons landelijk distributiecentrum (LDC) en de RDC's. Daardoor kunnen we een op de drie ritten besparen. Daarnaast hebben we op de DC's energiezuinige verlichting. Ook hebben we schonere trucks aangeschaft en geïnvesteerd in acculaadruimtes."

Te nemen maatregelen
Enkele maatregelen die PLUS Retail de komende jaren gaat nemen om de CO2-uitstoot als gevolg van haar logistieke apparaat te reduceren, zijn een reshuffling van DKW-producten, optimaliseren van het outbound transport, synchroniseren van transport van leveranciers, backhauling, verdere verlaging van het aantal crossdock kilometers en onderzoek naar de toepassing van green order.

PLUS denkt duurzaam
Verantwoord is een van de merkwaarden van PLUS, naast Aandacht, Kwaliteit en Lokaal. Er wordt inhoud aan gegeven met diverse initiatieven. Naast de maatregelen op het gebied van logistiek, wordt ook op het gebied van assortiment gekeken naar een Verantwoorde invulling. Zo heeft PLUS begin dit jaar ervoor gekozen om uitsluitend nog Fair Trade bananen te verkopen. Bovendien verkoopt PLUS als supermarkt het grootste assortiment biologische producten. Daarnaast heeft PLUS recent 100% recyclebare draagtassen ingezet. Ook heeft PLUS ervoor gekozen om de koelingen in de winkels te voorzien van permanente dagafdekking.

Over PLUS
PLUS Retail is met 274 supermarkten een belangrijke speler op de Nederlandse levensmiddelenmarkt. Bij PLUS staan de merkwaarden Aandacht, Kwaliteit, Lokaal en Verantwoord centraal. De eerste PLUS supermarkt werd in 2001 geopend in Boxtel; dezelfde supermarkt waar PLUS in mei 2010 de nieuwe formule 'PLUS nieuwe generatie' heeft geïntroduceerd. De aan PLUS gerelateerde logistieke activiteiten zijn ondergebracht bij drie regionale distributiecentra voor DKW (RDC's), een landelijk distributiecentrum voor DKW (LDC) en twee landelijk opererende serviceproviders (één voor de opslag en distributie van diepvriesgoederen (DDC) en één voor de distributie en opslag van AGF en andere koelverse producten (VDC). De RDC's, het VDC en het DDC leveren rechtstreeks aan de PLUS supermarkten. Goederen vanuit het LDC worden crossdock via één van de RDC's aan de winkels geleverd. Bij PLUS Retail werken ruim 1200 medewerkers. PLUS Retail ondersteunt de aangesloten ondernemers maximaal bij de exploitatie van hun bedrijf. De consumentenomzet bedroeg in 2009 ruim 1,9 miljard euro. Meer informatie: www.plus.nl.

* * *