NOC*NSF

Arnhem, 20 mei 2010

Turner Karl Kosztka naar Singapore

Turner Karl Kosztka is door NOC*NSF gekwalificeerd voor de Jeugd Olympische Spelen, die dit jaar van 14 tot en met 26 augustus in Singapore plaatsvinden. De 16-jarige Vughtenaar plaatste zich als veertiende Europeaan voor het jeugd-Olympisch turntoernooi bij de jongens. Dat deed hij tijdens het EK in Birmingham (21-25 april 2010), dat tevens als Europese kwalificatiewedstrijd voor Singapore gold.

Bij de EK in Birmingham is tussen 28 april en 2 mei 2010 ook een quotumplaats voor Nederland bij het meisjes turnen veilig gesteld. Wie die plaats in Singapore gaat invullen, wordt bekend gemaakt na het Nederlands kampioenschap op 20 juni aanstaande.

Karl Kosztka is lid van de Jong Oranje-selectie van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU). Hij traint bij het Nationaal Trainingscentrum in Den Bosch, onder leiding van talentcoach Marcel Kleuskens en Bram van Bokhoven.
In clubverband komt hij uit voor O&O Zwijndrecht, waar Rob Stout en Jos Eigenbrood zijn coaches zijn.

Vorig jaar werd Kosztka in Rotterdam Nederlands meerkampkampioen bij de junioren. Internationaal was hij in 2009 onder andere actief tijdens het toernooi in Liestal (11e), bij de interland Roemenië/Zwitserland/Nederland in Lugano (7e) en de interland België-Nederland in Buizingen (6e).

Jeugd Olympische Spelen
Op initiatief van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) worden de Jeugd Olympische Spelen dit jaar voor het eerst georganiseerd. Het evenement richt zich op toptalenten in de leeftijd van 14 t/m 18 jaar. In Singapore worden circa 5.000 sporters en begeleiders uit 205 landen verwacht. Op het programma staan 26 Olympische takken van sport.

Nederlandse deelname
NOC*NSF ziet de Jeugd Olympische Spelen als opleidings- en ervaringsmoment voor jonge, talentvolle sporters. De Nederlandse sportkoepel is verantwoordelijk voor uitzending en herkenbaarheid van het Nederlandse team voor Singapore 2010. Ad Roskam is de Chef de Mission van dit team.



NOC*NSF