Vrije Universiteit Amsterdam

Omgaan met dementie; het psychosociale perspectief


* Startdatum: 21-05-2010


* Tijd: 14.30


* Locatie: Aula


* Titel: Omgaan met dementie; het psychosociale perspectief


* Spreker: prof.dr. R.M. Dröes


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Oratie

Al meer dan 100 jaar zijn we bekend met de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. Toch wordt er pas de laatste decennia onderzoek gedaan naar hoe mensen deze ziekte beleven en daar mee omgaan. Kennis hierover is belangrijk om de zorg thuis en in intramurale omgeving te verbeteren.

In haar oratie `Omgaan met dementie: het psychosociale perspectief' zal Rose-Marie Dröes ingaan op wat hulpverlening vanuit dit psychosociale perspectief inhoudt, het belang ervan voor de persoon met dementie en zijn familie, en hoe de leerstoel Psychosociale hulpverlening bij dementie de komende jaren door middel van onderzoek, onderwijs en andere vormen van kennisdisseminatie hoopt bij te dragen aan de verdere ontwikkeling, evaluatie en implementatie van psychosociale hulpverlening in de zorg voor mensen met dementie.

De thema's die centraal zullen staan in het onderzoek en onderwijs zijn:

1) de beleving, behoeften en wensen van mensen met dementie en hun mantelzorgers;

2) ontwikkelen van interventies voor zorg- en ondersteuningsbehoeften;
3) effectiviteit van psychosociale interventies;
4) methoden ter verspreiding en implementatie van effectieve interventies.

In totaal zijn in ons land ongeveer 230.000 mensen met dementie. Verwacht wordt dat dit aantal in 2050 zal zijn verdubbeld. Momenteel woont 70% van de mensen met dementie thuis en 30% in zorginstellingen. Terwijl er in 2000 in Europa nog 69 werkenden tegenover elke persoon met dementie waren, wordt verwacht dat dit er in 2050 nog slechts 21 zullen zijn, aldus Dröes. Dit zal grote consequenties hebben voor de zorg die geboden kan worden aan mensen met dementie, zowel professioneel als informeel.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam