Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

ANWB verdubbelt maatschappelijke stages

Den Haag, 18 mei 2010

De ANWB nodigt vertegenwoordigers van de media uit om op vrijdag 21 mei, 13.00 uur aanwezig te zijn bij de feestelijke ondertekening van de intentieverklaring Maatschappelijke Stage op het ANWB-hoofdkantoor, Wassenaarseweg 220 in Den Haag. Guido van Woerkom, hoofddirecteur van de ANWB, ondertekent deze verklaring samen met staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ook minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat zal hierbij aanwezig zijn. Kort daarvoor zijn leerlingen van de Amstelveense school Panta Rhei op het ANWB-parkeerterrein bezig met een maatschappelijke stage. Zij controleren de bandenspanning van de aanwezige auto's en scooters.

De ANWB biedt momenteel landelijk 750 stageplekken aan. De ANWB wil dit aantal maatschappelijke stages dat zij organiseert voor leerlingen van VMBO, HAVO en VWO sterk uitbreiden. Zij wil deze in het schooljaar 2011/2012 uitbreiden naar 1500. De ANWB heeft goede ervaringen opgedaan met de maatschappelijke stage in de natuur: Naturewise. Groepen leerlingen werken drie dagen in de natuur en overnachten op een kampeerterrein. Onder leiding van ANWB-vrijwilligers en docenten van de school ervaren de jongeren natuur en de zorg daarvoor aan den lijve. De elementen fun, educatie en 'goed doen' zorgen voor een unieke beleving. Deze activiteit is ontstaan uit de VrijBuitens die de ANWB organiseert om te helpen bij het onderhouden van natuur- en recreatieterreinen.

Andere maatschappelijke stages die de ANWB heeft ontwikkeld zijn de opschoonwandelingen tijdens de Landelijke Opschoondag die de afsluiting vormt van de week van Nederland Schoon. Afgelopen jaar deden daar ruim 125 vmbo leerlingen aan mee. In 2010 zal de ANWB ook stages ontwikkelen voor leerlingen van HAVO en VWO. Lees ook
www.anwb.nl/maatschappelijkestage.

Alle leerlingen die vanaf schooljaar 2011/2012 instromen in het voortgezet onderwijs moeten tijdens hun schoolperiode een maatschappelijke stage lopen. In het vmbo en praktijkonderwijs minimaal 48 uur, in het havo en vwo respectievelijk 60 en 72 uur. De maatschappelijke stage houdt in dat jongeren vrijwilligerswerk doen tijdens hun middelbare schoolperiode. Dat is goed voor anderen en voor hun persoonlijke ontwikkeling.


Noot voor de redactie;

Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB