Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie H.J.J. Verheijen

Titel proefschrift
Vendor-Buyer Coordination in Supply Chains

---

Promotors:
Prof.dr.ir. J.A.E.E. van Nunen

---

Co-promotors:
Dr. R. Kuik

Datum
21 mei 2010 09:30

---

Locatie:
Woudestein, senaatszaal

---

Faculteit
Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM)

Supply chain efficiënter door strategisch samenwerking

Coördinatie tussen verkoper en koper levert geld op

Als leverancier en verkoper nog nauwer samenwerken op het gebied van voorraadbeheer, dalen de kosten van de supply chain aanzienlijk. Desondanks vallen de voordelen op het gebied van met name transportkosten in de praktijk lager uit dan de voordelen die door modellen voorspeld worden. Dat stelt Bas Verheijen in zijn proefschrift Vendor-Buyer Coordination in Supply Chains. Verheijen promoveert vrijdag 21 mei 2010 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Verheijen toont in zijn proefschrift aan dat geavanceerde samenwerkingsverbanden tussen kopers en verkopers voordelen opleveren. Het succes van samenwerkingsvormen hangt af van de verdeling van de verantwoordelijkheden van het nemen van supply chain beslissingen en de verdeling van de voordelen van samenwerking. Dit proefschrift draagt bij aan het inzicht in de voorwaarden die nodig zijn voor, en de voordelen die gerealiseerd kunnen met dergelijke geavanceerde vormen van samenwerking.

Verheijen bestudeerde een model waarbij de verkoper financiële compensatie aanbiedt aan de koper voor het houden van voorraad. Dit leidt dit tot aanzienlijke kostenbesparingen en een vrijwel optimale supply chain beslissingen.

Het proefschrift richt zich op de verkoper-koper dyade in de supply chain. Verheijen identificeerde en categoriseerde samenwerkingsverbanden in de praktijk, op basis van de literatuur en combineerde dit met formele analytische modellen in de literatuur. Verheijen heeft met name de invloed van de benutting van vrachtwagencapaciteit op supply chain beslissingen onderzocht.