Vrije Universiteit Amsterdam

Laat mij zien hoe jouw beeld van Augustinus eruitziet, en ik zal je zeggen wat je bezielt


* Startdatum: 21-05-2010


* Tijd: 16.00


* Locatie: Aula


* Titel: Laat mij zien hoe jouw beeld van Augustinus eruitziet, en ik zal je zeggen wat je bezielt


* Spreker: prof.dr. C.P.M. Burger


* Onderdeel: Faculteit der Godgeleerdheid


* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen


* Evenementtype: Afscheidscollege

De vraag, of de menselijke wil vrij van beperkingen kan beslissen, boeit velen. De filosoof, de theoloog, de psycholoog, de socioloog en nog veel anderen zijn op zoek naar het antwoord. Kan de wil vrij beslissen, of lijkt het alleen er op dat hij vrij beslissen kan, en is de vrijheid van de mens om te kiezen in werkelijkheid beperkt? Dit vraagt Christoph Burger zich af in zijn afscheidsrede `Laat mij zien hoe jouw beeld van Augustinus eruitziet, en ik zal je zeggen wat je bezielt'.

De antwoorden van Augustinus (354 - 430), na een carrière als docent in de welsprekendheid bisschop in een stadje in Noord-Afrika, hebben in de loop van zijn leven een enorme ontwikkeling doorgemaakt. In vroege geschriften beklemtoonde hij de soevereiniteit van de menselijke wil. Maar zijn lectuur van brieven van Paulus overtuigde hem er van dat alleen Gods genade de menselijke wil in staat stelt het goede te doen.

In de Late Middeleeuwen wordt de kritiek op Augustinus' leer van Gods genade luider: men mag mensen immers niet ontmoedigen. Maar vastbesloten volgelingen van Augustinus als Gregorius van Rimini (+ 1358) en Hugolinus van Orvieto (+ 1373) blijven er op hameren dat alleen Gods genade een goede daad mogelijk maakt, zegt Burger. Hugolinus doet wel een voorzichtige stap: de menselijke wil is een halve medeoorzaak! Erasmus van Rotterdam (+ 1536) gaat een belangrijke stap verder: onder de leiding van God kan de menselijke wil meewerken. Graag was Erasmus nog verder gegaan. De Verlichting eist menselijke autonomie zonder beperking, ook zonder beperking door God.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam