Gemeente Sneek


sneek

Kwaliteitsimpuls waterstad Sneek

Watersporter wordt op wenken bediend

De gemeente Sneek en Sneek Promotion hebben de krachten gebundeld om de watersport in Sneek naar een hoger niveau te tillen. Met de komst van draadloos internet, een toeristische portal, elektrische oplaadpunten en verruiming van de brugbediening komt Sneek tegemoet aan de behoeften van de huidige watersporter. Vorig jaar heeft de raad het werkgelegenheidsplan vastgesteld een miljoen beschikbaar voor uitvoering van projecten. Draadloos internet en elektrische oplaadpunten zijn projecten die hieruit gefinancierd worden. Maar ook de bevordering van re-integratie is een item waar we aan tegemoet komen door de verruiming van de brugbediening.

Toeristische portal
Sneek Promotion lanceert een nieuwe toeristische website voor Sneek: Sneek = Meer. Deze site biedt recreatieve informatie voor toeristen, maar zeker ook nuttige informatie voor inwoners van Sneek en omgeving. De site kenmerkt zich door frisse kleuren en gebruiksvriendelijkheid. De bezoeker kan in een oogopslag binnen de rubriceerde onderdelen zien waar hij moet zijn voor toeristische informatie, watersport, cultuur, uitgaan, winkelen en evenementen in Sneek. De evenementen en overige activiteiten zijn ook per dag te vinden in een handige maandkalender die gekoppeld is met agendasneek.nl. De site zal in de loop van de tijd uitgebreid worden met nog meer toeristische informatie over Sneek, filmpjes, andere talen (Engels, Duits, Fries) en functionaliteiten zoals koppeling aan Google maps.

Gratis draadloos Internet voor watertoeristen
De nieuwe toeristische website van Sneek is bereikbaar via het gratis draadloos Internet dat de gemeente Sneek haar watertoeristen aanbiedt. Als de watertoerist via een laptop het gratis netwerk `draadloossneek.nl' aanklikt, kan via een gratis account kosteloos gebruik gemaakt worden van het Internet gedurende het verblijf in Sneek. Draadloos internet op zich is een van de middelen om de gemeentelijke jachthavens aantrekkelijker te maken en te houden ten opzichte van andere jachthavens of aanleggen in het buitengebied.

Elektrische oplaadpunten
In het kader van het Friese Merenproject 2^e fase zet Sneek - in samenwerking met de Provincie Fryslân - in op het thema elektrisch varen. De huidige walstroomvoorzieningen zijn opgewaardeerd naar 16 Ampère waarbij sloepen en kleine vaartuigen eenvoudig hun batterij op kunnen laden. Voor het luxe segment, de goed uitgeruste kruisers, realiseert Sneek drie extra oplaadpunten in de Kolk, Houkesloot en de Domp. Het stimuleren van elektrisch varen dient verschillende doelen. Er is minder verstoring van de omgeving, het milieu wordt gespaard door terugdringing van energieverbruik en uitstoot en tot slot krijgt de duurzame economische ontwikkeling van Fryslân een impuls.

(GStoerisme4_200.jpg) Verruiming van de brugbediening Met ingang van het watersportseizoen 2010 komen de pauzes in de brugbediening te vervallen. Het verruimen van de brugbedieningstijden maakt Sneek als watersportstad nog aantrekkelijker. Hiermee komt Sneek tevens tegemoet aan de provinciale ambitie om het "Grenzeloos Varen" te stimuleren. Verkeerstechnisch gezien zal bij een onbeperkte doorvaart de veiligheid op het water toenemen. Bij het huidige bedieningschema ontstaat rond de pauzes een piek in het aanbod van schepen. Deze pieken vlakken af als tijdens de pauzes bediend wordt.

Verder zal snel varen om nog op tijd door de bruggen te kunnen komen tot het verleden behoren, evenals het manoeuvreren voor de bruggen als deze net gesloten zijn en het vinden van een wachtplaats langs de kant.

De verruiming van de brugbediening heeft ook voordelen voor het wegverkeer; Er is een betere spreiding van het waterverkeer, waardoor bruggen minder lang open zijn. Hierdoor zijn de wachttijden voor het wegverkeer korter.

In totaal zijn de bruggen 1100 uur langer open. De extra bemensing van de bruggen wordt aangevuld uit re-integratietrajecten.

Bij de foto: Wethouder Tom Metz nam donderdag officieel het netwerk draadloossneek.nl en de toeristische portal Sneek=Meer in gebruik. Op de foto vaart de wethouder in een elektrisch aangedreven sloep naar de lader aan De Kolk.

foto: Simon Bleeker