Finse partner Museon Den Haag opent 'Science Changing the World'

21/05/2010 09:58

Museon

Partner Museon Den Haag opent 'Science Changing the World'

in Finland

In het science center Heureka in Helsinki, Finland is de expositie Science Changing the World geopend. Deze tentoonstelling toont de bezoeker hoe wetenschap onze kijk op de wereld heeft veranderd en ons dagelijks leven beïnvloedt. Wij zijn ons steeds meer bewust van de belangrijke rol die wetenschap speelt om de uitdagingen van deze tijd aan te gaan. Denk bijvoorbeeld aan maatschappelijke kwesties als voedsel- en watervoorziening, energieproblematiek, gezondheidszorg en natuurbehoud. Science Changing the World gaat over belangrijke wetenschappelijke doorbraken van de afgelopen 100 jaar. Aan de hand van ruim 50 afzonderlijke interactieve presentaties ervaart de bezoeker de impact van wetenschap. De tentoonstelling is het resultaat van een internationaal samenwerkingsverband van verschillende science centra en musea. Het Museon is daarbinnen een belangrijke partner op het gebied van educatie en presentatietechnieken. Science Changing the World is in het Museon te zien vanaf maart 2011.

Europees netwerk

Als lid en medeoprichter van het Europees netwerk van science centra en wetenschapsmusea wisselt het Museon informatie en kennis uit en maakt binnen dit samenwerkingsverband reizende, interactieve tentoonstellingen over wetenschap en techniek. Science Changing the World is tot stand gekomen in samenwerking met Heureka Finland, Universciences Frankrijk, Ciencia Viva, Portugal en Museon Den Haag.

Museon

Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie en een interdisciplinaire benadering. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen.

Museon

Stadhouderslaan 37

2517 HV Den Haag

tel. 070 - 33 81 338

info@museon.nl

Extra informatie

Wetenschappelijke ontdekkingen veranderden ons wereldbeeld

Wetenschap beïnvloed ons dagelijks leven en bepaalt ons wereldbeeld. De drijfveer achter veranderingen is de wens alle vragen die er zijn te beantwoorden. De tentoonstelling Science Changing the World toont bezoekers de grootste wetenschappelijke ontdekkingen van de laatste eeuw en brengt mensen in aanraking met bètawetenschappen door te tonen hoe het ons leven heeft beïnvloed. Tientallen onderwerpen uit de bètacanon zitten verwerkt in deze tentoonstelling.

Science Changing the World is geproduceerd door vier Europese musea en science centra. De inhoudelijke thema's waren als volgt verdeeld:

Systeem Aarde: Museon, Den Haag

Leven en psychologie: Heureka, Helsinki, Finland

Voorbij het zichtbare: Universcience, La Cité des Science, Parijs, Frankrijk

Betere gezondheid: Pavilion of Knowledge, Ci(ee)ncia Viva, Lissabon, Portugal

De thema's worden gepresenteerd als ware het vier merkwinkels in een modern vormgegeven winkelcentrum. De centrale ruimte verbindt de vier thema's en geeft wetenschappers de mogelijkheid te vertellen wat ze doen. Bezoekers kunnen hier ook commentaar geven op ethische kwesties in de wetenschap. En een selectie van oude documentaires toont op grappige wijze de dramatische veranderingen die wetenschap in de maatschappij veroorzaakt heeft.

De thema's en voorbeelden uit de tentoonstelling

Systeem Aarde

De aarde is constant aan het veranderen. En bijna alles is met elkaar verbonden op aarde: vulkanen, aardbevingen, het weer en klimaat, zeestromen, landschappen, erosie en leven. Wij mensen hebben ook invloed op dit geheel. Rond dit thema kunnen bezoekers bijvoorbeeld onderzoeken wat hun invloed is op systeem aarde en hoe groot hun ecologische voetafdruk is, of een reis maken door de binnenkant van de aarde om er achter te komen wat daarbinnen allemaal gebeurd.

Leven en psychologie

Wetenschap heeft belangrijke bijdragen geleverd aan ons begrip van wat en wie we zijn en waar we vandaan komen. Wij hebben allemaal een unieke set genen die een grote invloed hebben op onze ontwikkeling en ons leven. Onze hersenen zijn gemaakt om te veranderen, een heel leven lang. Het is een samenspel van genen, onze omgeving en ons eigen handelen dat ons zijn bepaald. Rond dit thema kunnen bezoekers testen of ze door hebben als iemand bluft. Ook kun je uitproberen hoeveel aandacht je maximaal kunt geven en hoe geur je emoties kan beïnvloeden.

Voorbij het zichtbare

Honderd jaar geleden, natuurkunde werd gezien als een compleet eigen wetenschap. Enkele tientallen jaren later was dat compleet ander: het bleek dat de natuurwetten niet konden worden toegepast op alles in het universum. Tegenwoordig kijken we op een hele nieuwe manier naar de oneindig grote en oneindig kleine dingen. Rond dit thema kun je bijvoorbeeld zelf proberen de afstand tot een ster te meten. Of ontdek waarom je zowel dood als levend kunt zijn in de kwantumwereld.

Betere gezondheid

De levensverwachting van mensen geboren in de westerse wereld is in een eeuw verdubbeld. Vaccinaties, hygiëne, anticonceptie en medische zorg hebben kindersterfte enorm doen afnemen en garanderen een langer leven voor steeds meer mensen. Rond dit thema is het mogelijk als bezoeker een MRI scan te doen. Verder wordt bijvoorbeeld de geschiedenis van de anticonceptie getoond en is het mogelijk zelf als antibiotica in een spel microben te vernietigen.





http://www.museon.nl




Museon Den Haag