Gemeente Boekel


Burgerparticipatie voor een leefbaar Boekel

Op 11 mei jongstleden vond in Nia Domo de bijeenkomst âBurgerparticipatie Leefbaar Boekelâ plaats. Tijdens de bijeenkomst kregen de aanwezigen het integraal DorpsOntwikkelingsProgramma (IDOP) gepresenteerd en mochten zij daarover hun mening geven.

De avond werd geopend door burgemeester Bos. Hij vertelde kort hoe de Gemeente Boekel tot een strategische visie voor de komende vijftien jaar is gekomen en wat daar in staat. De strategische visie âBoekel 2025â beschrijft in grote lijnen hoe de gemeente er over vijftien jaar uit moet zien en wat daarvoor nodig is qua beleid en organisatie.

Na deze introductie nam gastspreker Marianne Muller van Bureau More het woord om het publiek uit te leggen wat een IDOP precies is. Een IDOP richt zich in tegenstelling tot de strategische visie op de korte termijn. Het is een uitvoeringsprogramma voor de komende jaren met daarin de belangrijkste projecten voor behoud en verbetering van de leefbaarheid. De provincie Noord-Brabant stelt subsidies beschikbaar voor de uitvoering van IDOPâs. Het doel van de subsidieregeling is om een vitaal, mooi en schoon platteland te creëren.

Het verhaal van mevrouw Muller gaf een algemene indruk van wat een integraal dorpsontwikkelingsprogramma inhoudt. Wat er precies in het IDOP van Boekel staat werd toegelicht door Emmy Wijnen, medewerker van de gemeente. Het IDOP Boekel is gebaseerd op inbreng vanuit de Boekelse gemeenschap tijdens eerdere bijeenkomsten in 2007 en 2009 over respectievelijk Nia Domo en het centrum. De wensen en behoeften die toen geuit zijn vormen de basis van het uitvoeringsprogramma.

In het IDOP Boekel staan acht lopende projecten, die achtereenvolgens werden toegelicht door Hans van Zutven, sectordirecteur publieksservice. Het gaat om de randweg, plan Centrum Oost, de Boekelse molen, Boekel 700, ontwikkeling van de zuidwand van het Agathaplein en de centrumvisie, woonvisie en sociaal-economische visie. De heer van Zutven gaf aan dat het die avond vooral niet om de lopende projecten draaide.

Waar het wel om draaide waren de zes kernprojecten in het IDOP. Een kernproject kan in de komende twee jaar gerealiseerd worden en komt in aanmerking voor subsidie van de provincie. De zes kernprojecten zijn gemeenschapshuis Nia Domo, centralisatie van de binnensport, het speeltuinenbeleid, educatief kindpark, Boekels Ven en de monumentale boerderij Neerbroek 5.

Daarna was het tijd voor het interactieve gedeelte van de avond. Bij zes stands kon informatie worden ingewonnen over de zes kernprojecten. Ook kon het publiek voorkeursstemmen uitbrengen op projecten die zij belangrijk vond. Iedere aanwezige kreeg zes stemmen om naar eigen inzicht te verdelen over de projecten. Hiermee ontstond een prioritering van projecten die verwerkt zal worden in het IDOP.

De uitslag liet niet lang op zich wachten. Gemeenschapshuis Nia Domo kreeg 44 stemmen, het educatief kindpark 39, centralisatie van de binnensport en Boekels Ven ieder 34, de monumentale boerderij op Neerbroek kreeg er 20 en het speeltuinenbeleid ten slotte kreeg 15 stemmen.

Burgemeester Bos sloot de avond af, bedankte de aanwezigen en maakte nog een belangrijke kanttekening. De zes kernprojecten zijn weliswaar belangrijk voor de leefbaarheid van Boekel maar kunnen enkel worden uitgevoerd als daar de financiële middelen voor zijn.