Rijksvoorlichtingsdienst

NFI jaarverslag: grote dynamiek en ontwikkeling

Een verkorting van de gemiddelde levertijd met 67%, volledig weggewerkte achterstanden, de introductie van zeer snelle sprintproducten en als gevolg van dit alles een significante stijging van de klanttevredenheid. Dat zijn enkele resultaten die het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vandaag presenteert in het jaarverslag 2009. In het jaarverslag 2009 geeft het NFI op een geheel nieuwe wijze inzage in de wereld van het NFI aan de hand van een online plaats delict.

In totaal deed het NFI in 2009 onderzoek in 46.199 zaken, een vervijfvoudiging ten opzichte van 10 jaar geleden. De grootste groeiers hierbij waren DNA-onderzoek en digitaal onderzoek. De werkvoorraad - de zaken die op enig moment in behandeling zijn - daalde in twee jaar tijd met 84% door een efficiëntere bedrijfsvoering en betere afspraken met politie en OM over de capaciteit.

Met het behalen van deze resultaten sluit het NFI een periode van 'opruimen en herinrichten' af. De nadruk lag hierbij sterk op het verbeteren van de dienstverlening en de interne productieprocessen, maar ook op het verzakelijken van de relatie met de klanten, waaronder de politie en het Openbaar Ministerie. Dit heeft onder andere geleid tot heldere afspraken over de te leveren producten en diensten.

Intensivering innovatie

Door de hierboven beschreven ontwikkeling is ruimte gecreëerd voor een intensivering van de research & development en innovatie. Tjark Tjin-A-Tsoi, algemeen directeur van het NFI: "De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel en zullen zich door gerichte investeringen versnellen. Er zal steeds meer onderzoek gedaan kunnen worden bij steeds meer typen sporen. Dit geldt voor onderzoek naar DNA en digitale sporen, maar ook voor chemisch, fysisch en medisch onderzoek. In de toekomst kan het NFI op de plaats delict razendsnel richtinggevende onderzoeken doen - bijvoorbeeld DNA-onderzoek. Het zal mogelijk zijn te herkennen van welk type celmateriaal het DNA afkomstig is, welke uiterlijke kenmerken de betreffende persoon heeft en mogelijk zelfs wanneer het er is achtergelaten."

"Het totale sporenbeeld zal driedimensionaal digitaal vastgelegd kunnen worden, zodat later gedetailleerde reconstructies mogelijk zijn, lang nadat de PD helemaal is opgeruimd. Van allerlei stoffen die voor de rechtspleging relevant zijn, zullen chemische vingerafdrukken bepaald kunnen worden. Die kunnen worden vergeleken met databases om bijvoorbeeld de herkomst te achterhalen. Digitaal sporenmateriaal op beschadigde chips zal met hypermoderne dual beam elektronenmicroscopen alsnog uitgelezen kunnen worden, enzovoorts. Deze ontwikkelingen zullen een steeds grotere impact hebben op het opsporen en vervolgen van daders en het vrijpleiten van onschuldigen."

Ontwikkelingen

In 2009 heeft het NFI een start gemaakt met het ontwikkelen van innovatieve onderzoeksmogelijkheden. Drie ontwikkelingen springen daar uit. Ten eerste: onderzoek om oordelen van deskundigen te objectiveren en een stevigere wetenschappelijke basis te geven. Hierdoor kan een bijdrage worden geleverd aan het verminderen van discussie tussen deskundigen in de rechtzaal. Ten tweede: het ontwikkelen van hypermoderne technologie om sporen op de plaats delict zichtbaar te maken en vast te leggen, zelfs al zijn ze met het blote oog niet waarneembaar. Ten derde: nieuwe technieken en processen die de snelheid waarmee forensische rapportages worden opgeleverd verder kan vergroten.

Versnelling: de 'sprintportefeuille'

Met name de politie heeft in de opsporingsfase behoefte aan zeer snelle resultaten om richting te geven aan de opsporing. Daarom heeft het NFI in 2009 een 'sprintportefeuille' ontwikkeld; een portefeuille van producten met zeer korte levertijden. De korte levertijden sluiten zoveel mogelijk aan bij de strafrechtelijke termijnen van voorarrest. Binnenkort kan het NFI DNA-onderzoek zelfs binnen enkele uren opleveren.

Forensic awareness

Zoals besproken nemen de mogelijkheden van forensisch onderzoek snel toe. Het wordt in technologisch, wetenschappelijk en procesmatig opzicht echter ook steeds complexer. De bruikbaarheid en effectiviteit van forensisch onderzoek hangt niet alleen af van de kwaliteit van het onderzoek maar ook van het gebruik ervan door de opdrachtgevers (politie, Openbaar Ministerie, rechters, advocaten). De op 1 januari 2010 opgerichte NFI Academy stelt zich tot doel trainingen te geven aan nationale en internationale klanten met het doel forensisch onderzoek correct, effectief en efficiënt te gebruiken.

Samenwerking en krachtenbundeling

In 2009 zocht het NFI naar verdere samenwerking met kennisinstituten en bedrijven. Binnen CSI The Hague wordt samen met het bedrijfsleven en de wetenschap gewerkt aan het digitaliseren en virtualiseren van de plaats delict. Hierbij wordt samengewerkt met onder andere Philips, Thales, de TU Delft en TNO. Op DNA-gebied financiert het NFI onderzoek bij het Erasmus MC. Onderzoekers ontwikkelden een methode om op basis van DNA de oogkleur van personen nauwkeurig te voorspellen.

Volgende week vindt in Amsterdam het World Congress of Information Technology (WCIT) plaats, de belangrijkste IT-topconferentie ter wereld die iedere twee jaar politici, ICT-bedrijven, CEO's en topmanagers van bedrijven en overheden bij elkaar brengt. Het onderwerp veiligheid en IT wordt inhoudelijk geleid door het NFI in samenwerking met bedrijven als Microsoft, Cap Gemini, ABN Amro en Siemens.

Noot voor redacties (