Gemeente Etten-Leur

Maatregelen maken leerlingenvervoer nog veiliger

Leerlingenvervoer maakt kwaliteitsslag

Taxipaspoort, Pictokaarten en Cursus leerlingenvervoer

Dagelijks worden er in Etten-Leur ongeveer 200 kinderen in het speciaal onderwijs door de taxi veilig van en naar school gebracht. Door middel van het Taxipaspoort wil de taxibranche het leerlingenvervoer nog veiliger maken.

Taxipaspoort

Vanaf het nieuwe schooljaar (2010-2011) ontvangen leerlingen uit Etten-Leur, die op het speciaal onderwijs zitten, het Taxipaspoort. Hiermee wil de taxibranche het leerlingenvervoer nog veiliger maken. Het biedt de chauffeurs de mogelijkheid om net dat kleine beetje extra te doen wat het verschil kan maken voor het kind en de ouders/verzorgers. Het Taxipaspoort helpt de chauffeur informeren over bijzonderheden zoals: epilepsie, ADHD, astma of andere zaken waarmee rekening dient te worden gehouden tijdens de taxirit.

Het Taxipaspoort is via internet aan te maken. Ouders en/of verzorgers van de betreffende leerling ontvangen een instructiebrief met een hoesje voor het Taxipaspoort en een voorbeeld Taxipaspoort. Op www.taxipaspoort.nl kan men een paspoort aanmaken.

Ruud de Haan van het Sociaal Fonds Taxi heeft het eerste exemplaar van het Taxipaspoort uitgereikt aan wethouder Bernd Roks op de informatieavond over leerlingenvervoer die op 20 mei in de Nieuwe Nobelaer is gehouden.

Aan de hand van de gegevens vermeld op het paspoort, kan de chauffeur - indien nodig -direct contact opnemen met ouders of verzorgers. Het Taxipaspoort is niet verplicht maar dient te worden beschouwd als een extra hulpmiddel. Het is één van de stappen vanuit de branche met als doel kwaliteitsverbetering en nog meer veiligheid van het leerlingen- en zorgvervoer.

Pictokaarten

Het gebruik van een zogenoemde Pictokaart biedt uitkomst als communiceren met de passagier moeilijk is. Via een Pictokaart kan de chauffeur bijvoorbeeld het belang van juist gordelgebruik duidelijk maken. Elk taxi is daarom op een zichtbare plaats voorzien van een Pictokaart. Hierop staan de basisregels met een plaatje afgebeeld.

Cursus leerlingenvervoer

Alle chauffeurs zijn verplicht om de Cursus leerlingenvervoer voor chauffeurs (ontwikkeld door het Sociaal Fonds Taxi) te volgen. Hierbij krijgen de chauffeurs meer kennis en inzicht in hoe zij om moeten gaan met deze bijzondere doelgroep. Bij deze cursus maakt de taxichauffeur kennis met het specifieke gedrag van leerlingen in het leerlingenvervoer. En hij leert wat een passende aanpak is. Dit komt de kwaliteit van het vervoer ten goede.

De afdeling leerlingenvervoer van Gemeente Etten-Leur heeft verheugd gereageerd op deze nieuwe initiatieven vanuit de taxibranche.

Pinksterweekend

Raadsvergadering

Stadskantoor

Roosendaalseweg 4
4875 AA Etten-Leur
Tel: 14 076

info@etten-leur.nl