D66

vrijdag 21 mei 2010

Europees Parlement bezorgd over `misbruik' godslasteringwet

Het Europees Parlement heeft Pakistan opgeroepen om de wet op godslastering niet te misbruiken.

heiligschennis

Schaake vindt het zorgwekkend dat de Pakistaanse regering de toegang tot de videosite YouTube heeft geblokkeerd vanwege een groeiende hoeveelheid 'heiligschennend' materiaal. Eerder al werd de sociale netwerksite Facebook geblokkeerd omdat een pagina op de site gebruikers opriep plaatjes van de profeet Mohammed online te plaatsen. Dit wordt beschouwd als godslastering.

belang van sociale media

"Vrijheid van meningsuiting is het beste wapen tegen extremisme", zei Europarlementslid Marietje Schaake (D66), die namens de liberale ALDE fractie resoluties over mensenrechtenkwesties coördineert. Schaake benadrukt het belang van sociale media voor de Pakistaanse bevolking. "Vooral voor jonge Pakistani opent internet de deur met de rest van de wereld waardoor ze ook met andere ideeën in aanraking komen."

bedreigd

Volgens de sociaal-liberale politica moet Europa ook de hand in eigen boezem steken. Ook hier worden journalisten en politici bedreigd omdat ze hun mening uiten. "Laten we in Europa maar ook in Pakistan voluit staan voor de vrijheid van meningsuiting."

Marietje Schaake in het EP in Straatsburg over Pakistan (20 mei 2010)