De Nederlandse Bank

BIS verkent instrumenten macroprudentieel toezicht

Nieuwsbericht

Datum 21 mei 2010

Versterking van het macroprudentieel toezicht is prioriteit van de Nederlandsche Bank (DNB) en centrale banken wereldwijd. Mogelijke instrumenten daarvoor zijn door de Bank for International Settlements (BIS) verkend en op 20 mei gepubliceerd in het rapport Macroprudential instruments and frameworks. Het rapport biedt een handvat, maar follow-up is nodig.

Kompas, radar, verrekijker: de kapitein die verder wil kijken dan zijn eigen schip en wil bijsturen in woelige wateren heeft daarvoor de nodige instrumenten. Maar een centrale bank die het financiële systeem robuuster wil maken en dus verder wil kijken dan het reilen en zeilen van individuele financiële partijen, zit soms ernstig verlegen om bruikbare instrumenten. Hoog tijd om dat aan te pakken. Zeker nu wereldwijd consensus bestaat over de noodzaak van een versterking van het macroprudentiele toezicht, het toezicht op het grote geheel waarbij het draait om de wisselwerking tussen financiële partijen, de markten en de mondiale economie. Oogmerk van dit toezicht is het financiële systeem weerbaarder en schokbestendiger te maken én het dempen van de ups en downs: de bubbles minder groot maken en de dalen minder diep. Ambitie is de kans op en hevigheid van systeemcrises te beperken.

DNB

Ook DNB staat voor een versterking van het macroprudentiele toezicht, voortbordurend op een langere traditie. Begin mei publiceerde de organisatie haar nieuwe raamwerk voor macroprudentieel toezicht. Naast studies in eigen huis doet de organisatie mee aan verschillende internationale initiatieven. DNB-directeur Lex Hoogduin geeft leiding aan de nieuwe Werkgroep Macroprudentiële Instrumenten die is opgezet door het Committee on the Global Financial Systemvan de Bank for International Settlements. Deze werkgroep, waarin ook experts van DNB actief zijn, heeft een verkenning gemaakt van de mogelijke instrumenten voor macroprudentieel toezicht. De resultaten van deze studie zijn op 20 mei gepubliceerd in het rapport Macroprudential instruments and frameworks: a stock-taking of issues and experiences.

Kapitaal- en liquiditeitseisen

In de verkennende studie zijn meerdere instrumenten onder de loep genomen. Bijvoorbeeld: kapitaal- en liquiditeitseisen voor banken. Deze worden al gebruikt in het toezicht op individuele instellingen. Gedachte is de eisen zo te stellen dat ook rekening wordt gehouden met systeemrisico. Dat maakt het financiële systeem als geheel stabieler en kan de ernst van crises beperken. Daarmee verkleint dit de kans dat instellingen kopje onder gaan in slechte tijden en anderen meeslepen in hun val.

Hypotheek

Ander instrument, dat vooral in Aziatische landen wordt gebruikt om bubbles op onroerendgoedmarkten en speculatie tegen te gaan, is de Loan-to-Value ( LTV) ratio. Daarmee worden grenzen gesteld aan de maximale hypotheeksom: huishoudens en bedrijven die leningen aangaan voor de aankoop van onroerend goed krijgen bijvoorbeeld maximaal een hypotheek van 70% van de aankoopwaarde. Dit zet een rem op ongebreidelde kredietgroei. Als de huizenprijzen dalen met bijvoorbeeld 10%, daalt weliswaar de waarde van het onderpand voor hypothecaire leningen mee, maar komt deze niet onder een kritische grens. Hypotheeknemers en banken lopen zo veel minder risico dat het mis gaat en ze verliezen lijden.

Marges

Andere mogelijkheid is om marktpartijen die financiële producten verkopen en lenen aan elkaar te verplichten om bij voorbaat grotere risicomarges in te bouwen, ofwel een waardeafslag te nemen. Nu is het zo dat in goede tijden de marges heel erg klein zijn, maar als het minder gaat, worden enorme afwaarderingen toegepast en dat leidt tot grote verliezen. Andere suggestie is om de waardeafslag anticyclisch te maken: in goede tijden wordt de lat hoger gelegd, zodat er flinke buffers zijn, en in mindere tijden worden de afslagen juist verkleind, waardoor de dip minder diep wordt.

Follow-up

Het rapport Macroprudential instruments and frameworks biedt een handvat, maar follow-up is nodig. Veel issues liggen nog open en behoeven verdere studie. Er is nog volop discussie over de inzet van de verschillende instrumenten, in welke vorm, in welke mate en op welk moment. Het is bijvoorbeeld mogelijk de instrumenten zwaar in te zetten en voortdurend bij te sturen en zo actief ups en downs te dempen; alternatief is de 'light'-variant, waarbij de instrumenten in bescheiden mate worden ingezet. Bovendien moet de inzet van deze instrumenten in hun onderlinge samenhang worden bezien. Nader onderzoek is nodig. DNB blijft daar actief bij betrokken. De Nederlandse centrale bank ziet graag dat het gebruik van instrumenten zoveel mogelijk internationaal wordt afgestemd.

Downloads


* Macroprudential instruments and frameworks: a stock-taking of issues and experiences (PDF: 238,3 Kb)

* Macroprudentieel Toezicht binnen DNB (PDF: 212,5 Kb)
---