SGP


Uit vrije wil: mensonwaardig en misplaatst

âMensonwaardig en beschamend. Hebben we mensen in de laatste levensfase echt niet meer te bieden dan zelfdoding? Het is een misplaatste en harde vorm om het probleem van de vergrijzing op te lossen. Die keuze is armoedig en verliest de waarde die elk mensenleven heeft uit het oog.â Dat vindt SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij van het burgerinitiatief âUit vrije wilâ.

De SGP kiest voor échte ondersteuning in de laatste levensfase. De SGP kiest juist voor een forse extra investering van jaarlijks 20 miljoen euro in de palliatieve zorg. De cultuur waarin de dood gezien wordt als een oplossing voor pijn en lijden, moet worden omgebogen.

De SGP beseft hoe moeilijk de laatste levensfase kan zijn. Eenzaamheid, angst, verdriet en pijn raken dan mensen in het diepst van hun bestaan. Niet alleen voor patiënten zelf, maar ook voor hen die om hen heen staan. Maar juist daarom is het essentieel en werkelijk hulp gevend als er goede zorg rond de patient beschikbaar is. Het is bewezen dat palliatieve zorg in heel veel gevallen kan bieden waar patiënten werkelijk om vragen.

Tijdens een werkbezoek aan Kinderhospice De Glind maakt Van der Staaij bekend dat de SGP vindt dat er juist ook extra geld moet naar palliatieve zorg voor kinderen. Van de 20 miljoen die de SGP jaarlijks in palliatieve zorg investeert, kan de palliatieve zorg voor kinderen 5 miljoen extra tegemoet zien. De medewerkers van De Glind zetten zich met veel inzet in voor kwalitatief goede zorg. Jammer genoeg is er nog te weinig aandacht voor deze zorg. De SGP steunt de inzet van De Glind om ook veel aandacht te geven aan de verbetering van deze zorg voor kinderen. Zij verdienen in hun moeilijke omstandigheden het beste wat er te bieden is.