Gemeente Alkmaar


Extra miljoenen voor projecten door inspanning gemeente Alkmaar

Ondanks de recessie blijft Alkmaar investeren in projecten in de stad. De raad had hiervoor al EUR 3,9 miljoen extra gereserveerd. Bovendien zijn er - door grote inspanning van de gemeente Alkmaar - extra subsidies van het Rijk en Europa aangetrokken op basis van het maatregelenpakket. Hierdoor is er ruimte ontstaan voor meer initiatieven met betrekking tot het opknappen van openbare ruimte, het creëren van werkgelegenheid met name voor jongeren én het aanjagen van de woningbouw.

Gemeente Alkmaar wil vooral investeren in werk voor met name jeugd en goede schoolvoorzieningen. Hiervoor staan al diverse initiatieven op het programma, zoals:

* Opknappen van vijf basisschoolpleinen. Een voorbeeldtraject is het opknappen en herinrichten van het schoolplein Bello in de Spoorbuurt.

* Vervangen van het verenigingsgebouw Speeltuin De Hoef.
* Grote onderhoudsbeurt wijkcentrum Overdie en kinderboerderij Oosterhout.

* Aanbrengen van energiezuinige verlichting in gymnastieklokalen.
* Verbeteren van het binnenklimaat in scholen en het treffen van energiebesparende maatregelen.

* Uitbreiden van het Jongerenloket met integrale dienstverlening, waardoor jeugdwerkloosheid efficiënter kan worden aangepakt.
* Jongeren via werkgelegenheidstrajecten in de beveiliging een beter perspectief bieden en vervolgens deze jongeren onder andere in te zetten bij beveiligingsactiviteiten in De Mare.

Waar mogelijk worden bovenstaande projecten uitgevoerd met leerlingen van de bedrijfsscholen Espeq, Tetrix, Installatiewerk en SPG. Veel van deze jongeren hebben door de crisis op dit moment geen werk en kunnen op deze manier hun opleiding afmaken.

Ook door andere initiatieven gaat de gemeente de economische recessie te lijf. Door bijvoorbeeld het versnellen van projecten op het gebied van openbare ruimte, openbare gebouwen, duurzaamheid en infrastructuur, aanvragen van schuldhulpverlening voor ex-ondernemers mogelijk te maken én bouwvergunningen sneller af te geven, waardoor er eerder gestart kan worden met de voorbereiding en de bouw zelf. Dit geeft ook een impuls aan de werkgelegenheid.

Achtergrond

In 2009 heeft de raad een pakket van maatregelen goedgekeurd met als doel de effecten van de economische recessie zoveel mogelijk af te vlakken. Dit pakket richtte zich op:

* Aanpak werkloosheid onder jongeren.

* Versnelling woningbouwprogramma.

* Versnellen van projecten (infrastructuur, groen, gebouwen en duurzaamheid).

Afgelopen jaar zijn ca. 500 extra woningen in aanbouw genomen en 500 jongeren aan een werkervaringsplaats geholpen in de regio Noord-Holland Noord. Tevens zijn 1600 jongeren in een baan geplaatst in de regio.