Gemeente Eijsden

Samenscholingsverbod en een (gedeeltelijk) verblijfsverbod rondom gemeentehuis Eijsden

Naar aanleiding van terugkerende en nieuwe klachten met betrekking tot overlast veroorzaakt door jongeren in het gebied rondom het gemeentehuis van Eijsden, hebben wij besloten tot het instellen van een samenscholingsverbod en (gedeeltelijk) verblijfsverbod voor dit gebied.

Dit besluit is gebaseerd op artikel 2:1 van de Algemene plaatselijke verordening Eijsden 2009 (APV). Dit is een specifieke wettelijke bepaling die de politie de bevoegdheid geeft om bij wanordelijkheden of bij ernstige bedreiging van de openbare orde voor een beperkt gebied de bevelen te kunnen geven die noodzakelijk zijn voor de handhaving van de openbare orde in notoire overlastgebieden. Wij hebben besloten het samenscholingsverbod met ingang van 21 mei 2010 voor de duur van vier maanden in te stellen. In die periode geldt het verbod preventief, ook als er geen sprake is van overlast.

Het samenscholingsverbod geldt voor het Ursulinenpark en de daarbijbehorende toegangs-paden naar het gemeentehuis en de Treffersteeg en de daaraan gelegen parkeerplaatsen. Het gebied is aangegeven op een kaart die behoort bij het besluit en ligt samen hiermee ter inzage. Het is in dit gebied verboden met vier of meer personen aanwezig te zijn, indien redelijkerwijs kan worden aangenomen, dat deze groep een bedreiging van de openbare orde met zich meebrengt of zal meebrengen. Degene die dit verbod negeert wordt verbaliseerd. Op de plaatsen waarlangs men het gebied kan betreden komen borden te staan.

Daarnaast is het verboden zich in het Ursulinenpark en op de bijbehorende toegangswegen en de Treffersteeg en de daaraan gelegen parkeerplaatsen op te houden met een andere reden dan het legaal bezoeken van het gemeentehuis. Dit verbod geldt voor vier maanden en gaat in per 21 mei 2010.

Met het opstellen van deze zogenaamde beleidsregels is niet beoogd om alle groepen die ook maar enige en/of tijdelijke lawaaihinder veroorzaken strafrechtelijk aan te pakken. Hiertoe is het onderdeel `zonder redelijk doel' opgenomen. Een groep personen die na bezoek aan een evenement via het Ursulinenpark huiswaarts begeeft heeft "een redelijk doel" en valt buiten de werking van het artikel.

Eijsden, 20 mei 2010

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN EIJSDEN,

De gemeentesecretaris, De burgemeester,

J.F.M. Steinbusch M.H.E. Pelzer

Te downloaden:

* Samenscholingsverbod.pdf

Zie het origineel