Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

EUMETNET vergadert in Den Haag over samenwerking 21 mei 2010 - Op 18 en 19 mei vergaderde de EUMETNET Asssembly op uitnodiging van KNMI- hoofddirecteur Frits Brouwer in Den Haag. EUMETNET is het samenwerkingsverband van 26 nationale meteorologische instituten in Europa. De hoofddirecteur van het KNMI is momenteel voorzitter van EUMETNET.
Vrijwel alle directeuren en hun adviseurs van de Europese weerdiensten waren present in Den Haag. Binnen EUMETNET wordt onder meer gesproken over waarnemingen, weerdiensten, klimaatdiensten en luchtvaartmeteorologie.

Het overleg besloot om te komen tot een nieuwe efficiëntere werkstructuur. Ook werd een toekomstvisie gepresenteerd voor waarnemingen in Europa tot 2020 en het opzetten van een Climate Change Services. Vanzelfsprekend werd er ook gesproken over de gevolgen van vulkaanuitbarsting op IJsland.

Secretaris Generaal Siebe Riedstra van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, waarvan het KNMI deel uitmaakt, hield in Den Haag een warm pleidooi voor internationale samenwerking waarin EUMETNET een belangrijke rol kan spelen. Zijn aanbeveling kreeg meteen handen en voeten door de officiële toetreding van Zwitserland tot EUMETNET

Eerste uitgave: 21-05-10