VU medisch centrum

Nieuwe opleiding bij pathologie

Analisten leren snijwerk tot in de finesses beheersen

20 mei 2010

Het is tegenwoordig erg moeilijk om hoog gekwalificeerd personeel voor laboratoria te vinden. Een nieuwe opleiding heeft twee doelen: de functie van histologisch analist verdiepen en de kwaliteit van bewerking van weefsels optimaliseren.

Binnenkort starten twee analisten medewerkers van VUmc met nieuwe post-HBO-opleiding 'Uitsnijden voor analisten'. De opleiding heeft als doel medewerkers die al werkzaam zijn binnen een pathologielaboratorium de kennis en vaardigheden te bieden om onder supervisie van een patholoog veelvoorkomende weefsels en organen te kunnen uitsnijden.

Landelijke trend
Patholoog en manager patiëntenzorg Ellis Barbé: "Het is een landelijke trend in het werkveld van de pathologie dat analisten ook uitsnijwerk gaan doen. Tot nu toe zijn we hier binnen VUmc niet in meegegaan. Ook het voorbereidende snijwerk wordt bij ons door pathologen gedaan." Het gaat dan om de bewerking van weefsel dat op het laboratorium binnenkomt, bijvoorbeeld biopten of grotere preparaten van huid, borst of darm.

Het weefsel moet macroscopisch worden beoordeeld, beschreven en bewerkt worden zodat het geschikt is om door de microscoop te beoordelen. Dit voorbereidende werk kan straks gedeeltelijk worden gedaan door de histologisch analisten die de opleiding hebben gevolgd. "Het is goed dat er nu een opleiding is, waar analisten het snijwerk tot in de finesses leren. Het onderzoek van de weefsels is immers de basis waarop artsen hun diagnose stellen en vervolgens de behandeling van een patiënt bepalen."

Histologieanalisten met deze aanvullende opleiding zullen zich aan de snijtafel bezighouden met de veelvoorkomende materialen en werken altijd onder de verantwoordelijkheid van de dienstdoende patholoog en volgens protocollen.

Extra handen
Voor analisten is de nieuwe opleiding een interessante mogelijkheid om door te groeien in hun werk. Het maakt het vak van analist aantrekkelijker. "Dat is nodig", vertelt Barbé, "want er is op dit moment landelijk een tekort aan analisten, zowel met middelbare als met hogere laboratorium opleiding. Ik verwacht en hoop dat het vak hierdoor een grotere aantrekkingskracht krijgt. Maar er is nog een reden waarom het goed is dat deze nieuwe opleiding er is: met hoog opgeleide analisten kunnen we de kwaliteit van het werk verhogen.

'Extra handen' in het laboratorium zijn meer dan welkom nu er steeds meer kwaliteitseisen worden gesteld aan de pathologie. Er moeten bijvoorbeeld materialen worden bewaard in de biobank voor onderzoek in de toekomst, dat is zeer bewerkelijk. Tegelijkertijd vraagt de invoering van sneldiagnostiek van ons dat we zo snel en gestroomlijnd mogelijk werken.
We kunnen en moeten steeds meer informatie halen uit steeds kleinere stukjes weefsel, in zo kort mogelijke tijd. Uiteraard hebben we hiervoor een aantal geavanceerde technieken tot onze beschikking. Maar hoog opgeleide medewerkers zijn ook nodig om de vereiste kwaliteit te kunnen blijven leveren."

Janneke Staats
bron: Tracer