Ingezonden persbericht


persbericht diergaarde blijdorp
21 mei 2010

Eindelijk weer jonge tijgers in Diergaarde Blijdorp!

Voor het eerst in acht jaar zijn er in Diergaarde Blijdorp tijgers geboren. De verzorgers troffen tijgervrouw Alia vanochtend met drie jongen aan in het kraamhol. Eén jong was te zwak en stierf na korte tijd, maar de andere twee maken het tot dusver goed. Het stel heeft inmiddels gedronken van de moedermelk en dat is natuurlijk een goed teken.

Toch blijft het nog even spannend of het goed blijft gaan, want het is voor de vijfjarige Alia de eerste keer dat ze jongen krijgt. En heel regelmatig gaat het de eerste keer door onervarenheid niet goed. Daarom krijgen moeder en jongen alle rust en zijn ze, zeker de eerste dagen, helaas nog niet voor het publiek te zien !

De vader is wel te zien omdat hij zich niet met de opvoeding bemoeit. Het is de vijftienjarige Hermes, die oorspronkelijk het Polen komt. Hij heeft in Blijdorp al in 2000 en 2002 jongen verwekt. Aangezien Hermes genetisch erg belangrijk is voor het Europese fokprogramma, kreeg hij op zijn oude dag nog gezelschap van het jonge vrouwtje Alia uit Duitsland, om hem nog één keer te verleiden jongen te verwekken. Maar in het begin was Alia doodsbang voor Hermes. Pas later,toen Alia ouder werd, nam haar angst af en medio februari hebben ze gepaard, met nu twee op het oog gezonde jongen als resultaat.

Hermes en Alia zijn Sumatraanse tijgers, die in het wild erg bedreigd zijn. Bij de laatste telling op Sumatra stopte de teller al op 326! In het Europese fokprogramma van deze ondersoort staan ongeveer honderd dieren in 45 dierentuinen geregistreerd. Vandaar dat deze jongen een zeer welkome aanwinst zijn. Na de eerste kritische dagen zullen de jongen zo snel mogelijk voor de bezoekers te zien zijn. Uiteraard wordt dit bericht via de site van Blijdorp www.diergaardeblijdorp.nl.

------