Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 21 mei 2010

096

Gemeentelijke medaille voor Jasper Schuringa

Vandaag (21 mei) heeft Jasper Schuringa uit handen van waarnemend burgemeester Asscher een gemeentelijke onderscheiding ontvangen. Deze kreeg hij omdat hij op 26 december 2009 tijdens een vlucht van Amsterdam naar Detroit met gevaar voor eigen leven een bomaanslag in het vliegtuig heeft weten te voorkomen Volgens de gemeente Amsterdam heeft de heer Schuringa `uitzonderlijke heldhaftigheid' getoond waardoor een ramp is voorkomen.

De gemeente Amsterdam kent geen aparte onderscheiding voor heldhaftige Amsterdammers. Daarom heeft de heer Schuringa éénmalig een unieke medaille ontvangen met de woorden uit het Amsterdamse stadswapen: "Heldhaftig, Vastberaden, Barmhartig". Voor deze gelegenheid was de heer Schuringa met enkele familieleden en vrienden uitgenodigd in de Ambtswoning.

Burgemeester Asscher: "Je volgde je `niet pluis'- gevoel, en je bent daarbij gezegend met uitmuntende reflexen en een sterke drang om het goede te doen. En dat maakt je, behalve de gewone Amsterdamse jongen die je nog steeds bent volgens mij, een heel bijzonder iemand. Dat maakt jouw daad voor mij een heldhaftige daad, en meer dan dat: een heldhaftige, vastberaden en barmhartige daad."

Pb-096