Ingezonden persbericht


Wymbritseradiel jout romte!

PERSBERICHT

IJlst, 21 mei 2010

Gemeente in hoger beroep tegen uitspraak bestuursrechter over jeugdketenbeleid

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Wymbritseradiel heeft besloten hoger beroep aan te tekenen tegen het eerder deze week uitspraak van de bestuursrechter in Leeuwarden. In een zaak aangespannen door de BEM namens de horeca, is de bestuursrechter van mening dat de gemeente gebruik van alcohol in de zogeheten jeugdketen in de gemeente geheel moet verbieden. De gemeente vreest dat door deze uitspraak het toezicht op de jongeren wegvalt en problemen rond overlast en alcoholmisbruik kunnen ontstaan.

De horeca beschouwt het gedoogbeleid van de gemeente als concurrentievervalsend. Het zou de horeca er met name om te doen zijn de commerciële verkoop van alcohol te laten verbieden. De gemeente stelt daarentegen dat juist door een streng alcoholbeleid met verscherpte toezicht, de mogelijke uitwassen van alcoholgebruik onder de jeugd juist kan tegengaan. In het jeugdketenbeleid staat ook de gemeente de commerciële verkoop van alcohol niet toe. Juist vanwege dit verscherpte jeugdketenbeleid oogstte de gemeente vorig jaar nog bewondering van het ministerie van Volksgezondheid.

In het vonnis van deze week deelt de bestuursrechter de opvatting van de BEM dat het gebruik van alcohol in jeugdketen in strijd is met de Drank- en horecawet en dat de gemeente als gevolg daarvan handhavend dient op te treden.

Vorig jaar nog maakt de gemeente Wymbritseradiel met de jongeren uit de jeugdketen verregaande afspraken over het gebruik van alcohol door de jongeren. Zo mag er geen alcohol worden geschonken aan jongeren beneden de 16 jaar, mag er geen sterke drank worden geschonken en mag er slechts een beperkte voorraad bier in de jeugdketen aanwezig zijn. Bovendien mag het bier er niet commercieel worden verkocht. De gemeente wijst er op dat de bijeenkomsten van de jongeren niet openbaar zijn. Het zijn vriendengroepen die in de keten bij elkaar komen. In de over en weer gemaakte afspraken zijn de jongeren daarnaast akkoord gegaan met strenge controle en toezicht van zowel de brandweer als de politie. Daar waar op grond van de afspraken overtredingen worden geconstateerd, gaat de gemeente direct over tot sluiting van een jeugdkeet.

Doel van de gemaakte afspraken is tweeërlei. Enerzijds wordt de jongeren een plek geboden waar ze kunnen samenkomen. Dit voorkomt dat jongeren zelf een plek in bijvoorbeeld het dorp gaan kiezen, waar dergelijke groepen overlast kunnen veroorzaken. Juist ook door de uitvoering van het jeugdketenbeleid hebben jongerenwerkers in de gemeente meer mogelijkheden door middel van deze vaste contactpunten, de jongeren te begeleiden. Anderzijds is het mogelijk door de over en weer gemaakte afspraken het toezicht op met name het alcoholgebruik onder de jeugd te verscherpen en daarmee uitwassen te voorkomen. Jongeren hebben zich bovendien verplicht tot het volgen van een cursus om zich bewust te worden van de gevaren van overmatig alcoholgebruik

De uitspraak van de bestuursrechter haalt nu een forse streep door dit verscherpte jeugdketenbeleid van de gemeente Wymbritseradiel. De gemeente is van mening dat de bestuursrechter het belang van de jongeren onvoldoende in het oordeel heeft meegenomen. De bestuursrechter gaat geheel voorbij aan de maatschappelijke afwegingen en de belangen hierbij voor de jeugd. Ook op bestaande overeenkomsten tussen het gemeentelijk jeugdketenbeleid en het gedoogbeleid van het Rijk is door de rechter niet ingegaan. De gemeente Wymbritseradiel ziet hierin voldoende argumenten om tegen de uitspraak van de bestuursrechter in hoger beroep te gaan. Tot die tijd zal de gemeente dan ook niet handhavend tegen de jeugdketen in de gemeente optreden.