Vrije Universiteit Amsterdam

21 mei 2010

Vrije Universiteit start opleiding voor lerarenopleiders

In september 2010 start het Onderwijscentrum van de Vrije Universiteit Amsterdam met een opleiding voor lerarenopleiders. De opleiding is vormgegeven in nauwe afstemming met de beroepsvereniging van lerarenopleiders, de VELON.

De opleiding is bedoeld voor lerarenopleiders die werken bij lerarenopleidingen en bij scholen voor basis- en voortgezet onderwijs. De opleiding duurt acht maanden en heeft een studielast van driehonderd uur.

Met deze opleiding verdiepen en verbreden lerarenopleiders hun theoretische en methodische kennis, handelingsrepertoire en professionele identiteit en leren ze onderzoekmatig om te gaan met de eigen praktijk. Docenten zijn onder meer prof. dr. Fred Korthagen, dr. Mieke Lunenberg en dr. Bob Koster.

Lerarenopleiders spelen een centrale rol in de bevordering van de kwaliteit van de leraren. Zij zijn degenen die de leraren in het basis- en voortgezet onderwijs opleiden en begeleiden in hun verdere professionele ontwikkeling. Onderzoek heeft uitgewezen dat de kwaliteit van leraren de sleutelfactor is voor goed onderwijs.

Lerarenopleiders hebben zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een onderscheiden beroepsgroep in het onderwijs. Sinds tien jaar kent de beroepsvereniging een beroepsstandaard en beroepsregister. Tot nu toe was er geen opleiding die lerarenopleiders in de volle breedte toerust voor de uitoefening van hun beroep.

De start van de opleiding voor lerarenopleiders maakt deel uit van een breder programma, waarin het Onderwijscentrum van de VU samen met de VELON ook een kennisbasis voor lerarenopleiders ontwikkelt en onderzoek verricht naar de professionele ontwikkeling van lerarenopleiders.



Vrije Universiteit Amsterdam