Waterschap Aa en Maas

Kinderen verbaasd over waterleven.

Een schaatsenrijder in het water? Kinderen verbaasd over waterleven.

Hoe ruikt het water, is het zuur, hoe warm is het en wat leeft er? De kinderen van de basisschool St. Joseph in Uden leerden in anderhalf uur alles wat je over water te weten kunt komen.

Op donderdag 20 mei had groep 8 van de basisschool St. Joseph uit Uden een waterles in natuurcentrum Slabroek in Nistelrode. Waterschapsbestuurder Ernest de Groot was als speciale gastdocent aanwezig. Met name de leergierigheid van de kinderen vond hij opvallend: "De kinderen doken als haviken op de verschillende wateropdrachten. Het is goed om te zien dat watereducatie werkt als je als Natuurcentrum een aantrekkelijk programma samenstelt en aanreikt. Eigenlijk zouden alle basisscholen in ons waterschapsgebied één keer een ochtend of middag in een sloot of poel moeten scheppen." waterexcursiebasisschoolsintjozef023a.jpg (252 Kb) De kinderen moesten al hun zintuigen inzetten tijdens de anderhalf uur durende les. Na een spannende puzzeltocht kregen ze acht opdrachten bij een poel. Met schepnetjes en zoekkaarten ontdekten ze dat waterspinnen, watervlooien, bootsmannetjes en schaatsenrijders in het water leven. Ze roken aan het water, gebruikten een licht grensmeter om te zien hoever ze in het water konden kijken en maten met een PH strookje de zuurgraad. De bodem analyseerden ze met een schepnet, met een thermometer maten ze de temperatuur en ze inspecteerden de oever op rommel.

Ook geïnteresseerd in water? Kijk op www.aaenmaas.nl/educatie voor rondleidingen, lesbrieven met leuke opdrachten of informatie voor spreekbeurten. Laat ons weten wat je ervan vindt via lgerrits@aaenmaas.nl