Overgrote meerderheid declaraties politietop klopt

21/05/2010 13:13

VTS Politie Nederland

De korpsbeheerders zijn tevreden met de uitkomsten van het onderzoek van de Rijks Audit Dienst (RAD) waaruit blijkt dat er geen sprake is van enig misbruik bij arbeidsvoorwaarden en declaraties van bij de politietop. Minister Hirsch Ballin (BZK) stuurde het rapport donderdag naar de Tweede Kamer.

De korpsbeheerders delen de conclusie dat er veel onduidelijkheid bestaat over de regelgeving, zowel op landelijk als op regionaal niveau. De regels laten op dit moment veel ruimte voor interpretatieverschillen. Onlangs al bereikten de korpsbeheerders overeenstemming over nieuwe uniforme arbeidsvoorwaarden voor de politietop, waarmee de onduidelijkheid wordt weggenomen. Over deze voorstellen moet nog door de minister worden gesproken met de vakbonden.

Uit het RAD-onderzoek blijkt ook dat in het overgrote deel van de onderzochte gevallen er conform de regels is gehandeld. Er is een aantal gevallen waarin nog onduidelijk is of er een rechtmatigheidsgrond was voor toelagen of declaraties. Dit wordt nog nader onderzocht. De korpsbeheerders betwijfelen of het juridisch mogelijk is over te gaan tot terugvordering van bedragen, zoals de minister aankondigt.