VU medisch centrum

Verbouwing OK's gaat via het dak

20 mei 2010

Operatiekamers 7 en 8 op de zesde verdieping worden op dit moment als laatste aangepast aan de nieuwe eisen van de Inspectie Gezondheidszorg. Het is een bijzonder verbouwing. Vanwege mogelijke vervuiling voor andere OK's komen bouwvakkers en -materialen binnen via het dak.

De inleidingsruimte is getransformeerd naar opdekruimte Foto: Mark van den Brink De inhuizing van OK's 9 en 10 na verbouwing Foto: Mark van den Brink De oude situatie in OK 7 Foto: Mark van den Brink De OK's 7 en 8 werden voor de verbouwing ontruimd Foto: Mark van den Brink De werkzaamheden in de OK's 7 en 8 zijn in volle gang Foto: Mark van den Brink "Het lastige van de verbouwing van de vier OK's op de zesde verdieping is dat ze specifiek bedoeld zijn voor hartchirurgie", vertelt projectleider Willem Wismeijer, van projectbureau huisvesting. "Je kunt ze dus niet allemaal in één keer sluiten, want dan ben je meteen je volledige capaciteit kwijt. We zijn daarom begonnen met de OK's 9 en 10. Die verbouwing was relatief eenvoudig, omdat we die konden uitvoeren via een achteringang. De andere twee operatiekamers zitten echter midden in het complex. We hebben er daarom voor gekozen om een gat in het dak te maken en via een lift mensen en materialen voor de bouw aan te voeren. Zo kun je toch geheel geïsoleerd werken en komt er geen stof en vuil in de rest van het ziekenhuis terecht. Een creatieve oplossing die prima voldoet."

Opdekruimte
Bij de verbouwing van de vier operatiekamers op de zesde verdieping worden de inleidingskamers getransformeerd tot opdekruimtes. In deze opdekruimtes pakt het operatieteam de steriele materialen en instrumenten uit. "We zorgen ervoor dat de opdekruimtes het hoogste drukniveau hebben, zodat geen lucht van de operatiekamers naar de opdekruimtes stroomt. Zo voorkom je onnodige besmetting. De vier operatiekamers op de zesde verdieping zijn gebouwd in 1996 en voldeden op dat moment aan alle voorwaarden. Door voortschrijdend inzicht zijn de eisen van de Inspectie Gezondheidzorg veranderd en moeten we nu dus separate opdekruimtes creëren."

Puzzel
Volgens planning worden de laatste twee operatiekamers half juli opgeleverd en een maand later in gebruik genomen. Wismeijer heeft er niet aan getwijfeld dat ontwerp & realisatie deze klus tot een goed einde zou brengen. "Het was vooral een puzzel om te zoeken hoe we deze verbouwing het beste konden aanpakken. Daarna konden de bouwers met goede instructies en begeleiding van onze inspecteurs aan de slag. Zoals bij elke verbouwing kom je onderweg natuurlijk wel eens iets onverwachts tegen. In de loop van de tijd bleken er bijvoorbeeld nog al wat apparaten en leidingen aan de muur te zijn geschroefd. Voor zover nodig zijn die nu allemaal netjes in de wand ingebouwd. Als de laatste twee OK's klaar zijn, zijn alle operatiekamers van VUmc volledig up-to-date en voldoen ze dus aan de nieuwste eisen. Voor het ziekenhuis is dat een belangrijke stap."

Jeroen Kleijne
bron: Tracer